Annamaya Kosha

30 maart 2023
leestijd: 3 minuten

De wetenschap heeft ervoor gezorgd dat we inmiddels veel kennis van het fysieke lichaam hebben. Yoga zorgt ervoor dat je steeds meer bewustzijn ontwikkelt, waardoor je ontdekt dat je niet het fysieke lichaam bent, maar dat je meer bent dan dat.

Annamaya Kosha, wordt ook wel het voedend omhulsel genoemd.Een kosha kun je zien als een bewustzijnslaag. In yoga gaan we er vanuit dat er 5 bewustzijnslagen zijn. In dit artikel bespreken we het 1e omhulsel.

Dit kosha vormt samen met het Pranamaya Kosha, het grove lichaam ook wel Sthula Sharira genoemd. Het is wat wij het fysiek lichaam noemen dat je met je grove zintuigen kunt ruiken, proeven, zien, voelen en horen.

Imagine...

...Je stapt je eerste kosha binnen. Je hebt geen idee waar je bent. Je laat je leiden door je zintuigen. Je ziet een rijkelijk gedekte tafel. Je doet je tegoed aan al het heerlijke eten. Je voelt je voldaan, lekker vol van al het eten. Je gaat van tafel en ontdekt een heerlijke sofa, vol met kussens. Je ploft op de sofa, nestelt je in de kussens en voordat je het weet val je in slaap...

Annamaya Kosha wordt het voedend omhulsel genoemd doordat je hier voornamelijk bezig bent je lichaam te onderhouden met voeding en slaap. Ben je niet bewust dan voed je het lichaam alleen met eten en slaap. Ben je meer bewust dan voed je het lichaam eerst met energie en vul je het aan met voeding en slaap.

In het Annamaya Kosha overheerst Tamas. Tamas is een bepaalde hoedanigheid waarin het lichaam zich kan bevinden. Deze hoedanigheid is onderhevig aan de 2 energiestromingen Shiva en Shakti. Het lichaam kan zich bevinden in Tamas, een passieve toestand of Rajas een actieve toestand. Het is de dualiteit van het lichaam, van het leven. Wanneer er evenwicht is dan is er sprake van Satva, harmonie.

Hoe verzorg je het lichaam en verruim je het bewustzijn?

Met Yoga leer je steeds meer los te komen van de vorm en de materie, waardoor je meer inzicht krijgt in wie je werkelijk bent. Je leert je lichaam te verzorgen door goed met je energie om te gaan. Maar hoe verzorg je dan je energie?

  • Maak van je oordeel een observatie. Hierdoor wordt het stiller in jou. Goed voor jou en voor je lichaam!

  • Beoefen je asana's. Elke yogahouding heeft een uitwerking op 1 van jouw energiecentra's, die weer verbonden zijn met de hormoonklieren. Je onderhoudt zo je energie en je lichaam.

  • Zoek minimaal 1 x per dag de stilte. Stilte geeft inzicht, ontspant het lichaam en zorgt voor een goede doorstroming van energie.

  • Eet wanneer je honger hebt. Je leert hiermee reacties op je zintuigelijke waarnemingen te verminderen en beter te luisteren naar wat het lichaam echt nodig heeft.

  • Slaap wanneer je moe bent. De klok weet het echt niet beter. Leer bewust te worden van je lichaam en weet wanneer het tijd is om te gaan rusten.

Naast bovengenoemde blijft het belangrijk je yogabeoefening serieus te nemen. Alleen dan, door dagelijkse beoefening en het toepassen van yogatechnieken, komt er ruimte in je lichaam, je gedachten en je emoties. Zo word je langzaam meer bewust en ontdek je meer over jezelf.

Ontstijgen van het Annamaya Kosha

Met yoga proberen we de Kosha's te ontstijgen. Dit houdt in dat je de dualiteit kunt gebruiken en daarmee doorstroomt naar het volgende Kosha. Wanneer je het Annamaya Kosha ontstijgt dan realiseer je dat je het lichaam niet bent en dat het lichaam gevoed wordt door energie. Het is dat gevoel dat je kunt hebben wanneer je stil zit en je ineens rechtop wordt gezet. Je voelt dat iets anders je rechtop zet, je wordt bewust van energie die je lichaam aanstuurt. Je maakt hier contact met je Pranamaya Kosha.


Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

soul