Begeerteloosheid

5 januari 2024
leestijd: 5 minuten

Begeerteloosheid wordt ook wel Aparigraha genoemd. Deze Yama is de vijfde yama van de in totaal vijf Yama’s die Patanjali in zijn yoga sutra’s beschrijft. Een Yama staat voor een weigering. Yama’s helpen jou je leven zo in te richten, dat je vrij kunt zijn van jouw persoonlijke drama’s die voortkomen uit jouw subtiele neigingen naar geweld, onwaarheden, leugens, bezit, lust & begeerte.

Wat is begeerte dan eigenlijk en hoe werkt het?

Begeerte is verlangen, iets willen dat er niet is, inclusief het vasthouden aan alles wat niet meer is. Maar begeerte is ook afkeer, iets niet meer willen wat er wel is. Het is allebei voorbij gaan aan het moment. Boeddha geeft aan dat begeerte de bron is van al het lijden. Dit wordt binnen zijn vier edele waarheden uitgelegd.

Zie lijden hier niet alleen als fysiek pijn lijden. Lijden wordt hier gezien als het leven dat je leeft wanneer je je alleen maar laat leiden door je zintuigen en je begeertes. Je zintuigen spelen met je verlangen en afkeer. Zintuigelijke ervaringen geven je enkel een tijdelijke voldoening en leiden vaak tot zorgen en angst.

Begeren komt voort uit je reactie op een zintuigelijke waarneming, iets wat je ruikt, proeft, ziet, voelt of hoort. Je vindt iets lekker wat je eet, mooi wat je ziet, fijn wat je voelt. Begeerte zit ‘m in de hunkering naar de herhaling van de lichamelijke sensatie. Begeerte is bijna een basis houding in het leven. Je bent misschien niet altijd tevreden en wil steeds meer van iets, maar op een gegeven moment dienen al die dingen die je begeert nergens meer toe, anders dan dat ze je verlangen tijdelijk vervullen. Zonde toch van al je tijd die je besteed aan begeerte, wetende dat het elke keer om een tijdelijke bevrediging gaat?

Is het leven wel leuk zonder begeerte?

Zonder begeerte zijn, dan wordt het leven toch heel erg saai? Soms heb je gewoon zin in een ijsje, seks, nieuwe kleding, vakantie. Mag dat dan niet? Alles mag, heel belangrijk dat vanuit yoga nooit tegen je wordt gezegd dat je iets niet mag doen. Doe het alleen bewust, voel wat goed voelt, bij jou past en kijk naar wat je echt nodig hebt. Hecht jezelf niet aan de dingen die je vergaart of doet in je leven. Het gaat niet om hoeveel bezit je hebt of hoe vaak je een vakantie onderneemt, het gaat om je gehechtheid hieraan.

Gehechtheid en begeerte kan zich op verschillende niveaus binnen je wezen voordoen. In de yoga gaan we er vanuit dat we drie verschillende lichamen hebben. Een fysiek lichaam, een subtiel lichaam en een causaal lichaam. Het fysieke lichaam is het lichaam van actie van doen. Het subtiele lichaam zien we als het lichaam van energie en het causale lichaam is het lichaam van intuïtie. Begeerte kan zich op één van deze niveaus afspelen. Het heeft te maken met je staat van bewustzijn.

Begeerte op fysiek niveau

begeerte naar lust

Je aandacht in het leven is dan vooral gericht op seks, voeding en slaap. Alles in je leven brengt je steeds naar één of meerdere van deze situaties.

begeerte naar erotiek

Je bent op zoek naar spanning in je leven.

begeerte naar ambitie

Je wilt graag iets betekenen binnen je werk, sport, of andere plek in de wereld. Je laat je leven bepalen door reacties op situaties die zich hierbinnen voordoen.

Begeerte op subtiel niveau

begeerte naar passie

Je laat je in het leven leiden door liefde en emoties.

begeerte naar uitdrukking

Het is belangrijk voor je om jezelf te laten horen en om je te kunnen uitdrukken. Deze uitdrukking kan zich ook uiten in kunstzinnige vorm. Je zoekt ruimte in het leven, zodat je gehoor kunt geven aan jouw expressie.

Begeerte op causaal niveau

begeerte naar controle

Je wilt hier alles kunnen beredeneren en begrijpen vanuit je gedachten en het verstand.

begeerte naar spiritualiteit

Je bent bezig met je zelfrealisatie. Dit is wat je wilt bereiken.

Loskomen van je begeerte?

Zonder begeerte is als het water zonder rimpels, helemaal vrij zonder enige beweging. Je houdt niet meer vast, je laat los, geeft jezelf over en bent stil. Je gaat inzien dat leven met minder begeerte je rust, stilte & geluk brengt, dat niet afhankelijk is van iets van buiten af, maar gewoon er is, omdat je loslaat en mee stroomt met het leven. Wanneer je merkt dat je steeds minder begeert, kom je los van je ego en verruimt je bewustzijn.

Wanneer je serieus aan Aparigraha wilt werken. Doe dan de dingen die goed voelen. Stel jezelf vaker de vraag, heb ik dit echt nodig? Zoek stilte in jezelf. Doe alles met aandacht. Stel jezelf dienstbaar op. Begin met Yoga :-)

Uiteindelijk blijft er dan alleen nog hogere begeerte over voor de yogi, de weg naar zelfrealisatie. Dit is wanneer je eenmaal verder op het yogapad komt en je nog gehecht raakt aan het euforische gevoel waar je terecht komt als je dieper in meditatie komt. Dit gevoel laat je uiteindelijk ook los en de begeerte naar het euforische gevoel maakt dan plaats voor gewoon zijn, zodra je weet dat het goed is zoals het is, niet vanuit een theoretisch kader, maar vanuit je eigen realisatie.


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

balans