Asana

8 januari 2024
leestijd: 5 minuten

De bergbeklimming

Probeer je voor te stellen dat je besloten hebt een serieuze berg te gaan beklimmen. Je hebt hiervoor een gezond, fysiek lichaam nodig en een dosis wilskracht. Wanneer je in beweging komt en aan je bergbeklimming begint worden al jouw elementen, aarde, water, vuur en lucht binnen je fysiek lichaam in beweging gezet, waardoor je energie gaat stromen. Je lichaam wordt dan soepeler. Dit gebeurt tijdens elke beweging die je uitvoert of het nu een bergbeklimming is of een lekkere wandeling in het bos. Je loopt vol enthousiasme het bergpad op, je hebt er zin in. Maar na een paar uur wandelen begint je lichaam op te spelen, je voeten beginnen pijn te doen, je benen worden moe, het begint hard te waaien en je krijgt het koud. Je begint steeds meer te reageren op verschillende lichamelijke sensaties. Het wandelen begint je zwaar te vallen. Het lijkt of je niet meer vooruit te branden bent. Hoe nu verder?

Asana’s & de kracht van het niets doen

Het mooie van asana’s is dat zij inwerken op het gehele lichaam. Wanneer je een houding goed uitvoert, heeft het invloed op je endocriene klieren en beïnvloedt het je energiestroming. Een asana doe je om je energiestroom te verbeteren, balans te vinden binnen jouw wezen en je voor te bereiden op Pranayama, dit is de kern van Hatha Yoga. Elke houding stimuleert een andere stroming in het lichaam. Oefen je serieus, regelmatig en met aandacht, waarbij je ontspannen en bewegingsloos in een asana kunt blijven staan, dan ga je merken dat het een positieve, blijvende invloed op je gezondheid heeft. Je leert dan de kracht van het nietsdoen.

Een asana doe je om je energiestroom te verbeteren, balans te vinden binnen jouw wezen en je voor te bereiden op Pranayama, dit is de kern van Hatha Yoga.

De Yoga Sutra’s van Patanjali beschrijven een 8 voudig pad, dat leidt naar zelfrealisatie. Rajayoga bewandelt dit 8 voudige pad, waarbij de beoefening van asana’s het derde onderdeel zijn binnen dit 8 voudige pad. Rajayoga is er op gericht  elke vorm van onrust in het denken te verwijderen, dus ook de onrust die ontstaat, doordat je steeds reageert via jouw zintuigen op lichamelijk ongemak of op geluiden of andere zintuigelijke waarnemingen.

Er zijn veel verschillende asana’s. De Hatha Yoga Pradipika beschrijft er 15 en in de Yoga Dipika van B.K.S. Iyengar worden bijvoorbeeld meer dan 200 asana’s besproken. Zeker als je begint met het beoefenen van asana’s zul je merken dat je lichaam je in je beoefening kan storen. Pijntjes, ongemak en stijfheid, zorgen ervoor dat je niet lang in een houding kunt blijven staan of zitten. Het is net zoals op die berg, waar je steeds meer ongemak kan gaan ervaren in je lichaam. Dit is het punt waarop het beoefenen van asana’s je meer diepgang gaan geven en je los kunt komen van je lichamelijk ongemak.

Focus & Aandacht

Dat ongemak gaat dus echt voorbij, maar daar heb je wel aandacht en focus voor nodig. Denk maar weer dat je op die berg bent. Je probeert wat te ontspannen en niet meer bezig te zijn met het doel, die bergtop te behalen. Je bent gewoon met je aandacht bij datgene wat je aan het doen bent. Het lukt je om je niet meer steeds te laten afleiden door alle lichamelijke sensaties en gedachten. Je merkt dat het wandelen je nu makkelijker afgaat. Het wordt allemaal wat stiller, rustiger en ontspannen in jouw lichaam. Je merkt dit op, doordat je niet meer steeds reageert op alles wat langskomt, maar doordat je meer gaat observeren zonder oordeel.

Vrije stroom van energie

De yoga Sutra’s van Patanjali beschrijven de kwaliteit van een asana als stabiel en comfortabel.  Binnen jouw beoefening van je asana’s probeer je deze kwaliteit te vinden. Je voert een asana uit met een bepaalde inspanning, maar zonder dat het gespannen voelt, met uiteindelijk doel dat het moeiteloos gaat. Je komt in de houding, vindt stilte in beweging, stilte in je reactie en je observeert. Zodra je jouw reactie op je lichamelijke sensaties en zintuigelijke waarnemingen die naar buiten zijn gericht kunt omzetten in een observatie, interfereer je niet meer met het natuurlijk proces. De energie kan ongestoord stromen. Er zal op den duur een enorme instroming van kracht ontstaan. Je voelt dat je lichaam soepeler en krachtiger wordt en dat je minder reageert op alles wat je met je zintuigen waarneemt. Jij bent het nu niet meer zelf die je lichaam aanstuurt, maar je wordt je bewust dat het de energie is die je lichaam in beweging zet. Je voelt aan waar de energie je lichaam naartoe wilt brengen en krijgt inzicht in de houding.

Oplossen dualiteit

Wanneer je jouw reactie kunt omzetten in een observatie zonder oordeel zorgen de asana’s voor een betere doorstroming van je energie en uiteindelijk voor balans. Deze balans, het opheffen van de dualiteit binnen je fysiek lichaam zorgt ervoor dat je wordt meegenomen naar een subtielere gewaarwording van je wezen. Dit is de kracht van het nietsdoen en de asana’s brengen jou daar. Een grote behoefte aan zelfontwikkeling zal het resultaat zijn, waardoor je die berg verder gaat beklimmen.

Lekker zelf aan de slag?

Oefen thuis op je mat met de verschillende asana’s van being a yogi of meld je aan voor een yogales in het Bamboehuis.

Yogalessen
Doe mee met een Yogales in het Bamboehuis.

Schrijf je in.

Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

body