Pranayama

15 januari 2024
leestijd: 4 minuten

Het laten stromen van levensenergie.

We doen van alles op een dag. Opstaan, aankleden, eten, werken, sporten, feesten, wandelen, lezen, naasten verzorgen. Er staat in het rijtje vast wel iets dat je dagelijks doet. Ooit erbij stil gestaan hoe het eigenlijk kan dat we elke dag weer in beweging kunnen komen?

Zonder brandstof of elektriciteit rijdt een auto niet, zonder kerosine blijft een vliegtuig aan de grond en zonder voldoende prana komt je lichaam niet in beweging. De aanwezigheid van prana, ook wel levensenergie genoemd, is dan ook van essentieel belang.

Ben je uitgeput na een dag werken, na een feestje, na een wandeling, of gewoon al zodra je uit je bed stapt? Zeer waarschijnlijk is er ergens in je energie toevoer een tekort ontstaan. Zodra je wat eet komt er wel weer meer energie in je systeem en aan het eind van de dag gaan we weer slapen, waar we ook weer energie van krijgen. Het kan echter een gevecht worden, zodra je merkt dat eten en slapen alleen je niet meer genoeg energie kunnen geven. Wat nu? Nog meer slapen, nog meer eten? Het werkt averechts en je wordt er nog meer moe van.

Net iets teveel eten, te lang door werken, te veel hooi op je vork nemen en teveel reageren en oordelen. Je voelt je moe en futloos en hebt het gevoel dat je energie te kort komt. Wanneer er een lek in de benzine tank zit, verliest de tank brandstof en is de tank sneller leeg en staat je auto stil op de weg.

Zo is het ook met je lichaam, een lek kun je hier zien als een ophoping van energie in je nadis, je energiebanen. Deze ophoping ontstaat op momenten wanneer je teveel reageert, oordeelt en vasthoudt aan wat jij vindt dat goed is. Vaste denkpatronen ontstaan en zorgen ervoor dat energie niet meer vrij kan stromen. Er ontstaat vuil en afval, waardoor een ophoping van energie in je nadis, ontstaat. Deze ophoping kan zich op veel verschillende manieren uiten, zoals lichamelijk ongemak, of fysiek en emotioneel ziek zijn.

Pranayama, het laten stromen van levensenergie.

Gelukkig is energie oneindig en volop aanwezig. Het is het leven en zonder het leven, lees: zonder energie, zonder prana is het lichaam levenloos. Ons lichaam leeft op deze energie, net zoals een auto leeft op brandstof of elektriciteit. Deze prana verbindt en zorgt voor leven en bewustzijn.

Doel Pranayama

Pranayama is onderdeel van het 8 voudige pad van Patanjali, waar het de vierde stap is binnen dit proces. De techniek zorgt ervoor dat je energie in verschillende richtingen in beweging wordt gezet. Dr. I.K. Taimni beschrijft dit mooi in zijn boek ‘De yoga-Sutra’s van Patanjali’ waarin hij een vergelijking maakt met het stromen van water in een pijp. Als het rustig in één richting stroomt, kunnen het fijne zand en allerlei andere dingen naar de bodem zinken en worden ze niet in beweging gezet door het water. Probeer je het water in tegengestelde richtingen te drijven, dan breng je het slib in beweging en wordt uiteindelijk de pijp schoon. Zo worden ook je nadi’s gezuiverd met behulp van pranayama. Met als uiteindelijk doel het behalen van balans binnen je energie, dit is een staat van harmonie.

Ready voor Pranayama?

Pranayama is een techniek die je niet uit een boek kunt leren, je hebt een ervaren docent nodig die je begeleid en je helpt bij het ontdekken van je subtiele lichaam en alle verschijnselen die daarbij vrij kunnen komen. Veel mensen leren Pranayama door het controleren van de adem. In de lessen van het Bamboehuis wordt Pranayama aangeleerd vanuit het sturen van de mind, waarmee de energie in beweging wordt gezet. Met als principe dat energie de gedachten volgt.

Wat heb je nodig om met Pranayama te kunnen beginnen:
  • Een zekere mate van concentratie.

  • Beoefening gehad van Yama’s  Niyama’s  & Asana’s.

  • Een meer naar binnen gerichte aandacht.

  • 15 minuten in stilte kunnen zitten.

  • 30 basislessen in het Bamboehuis hebben gevolgd of Zelfrealisatiecursus 1 en 2.

Zelfrealisatie cursus 3
Energie

Bereid je voor op een energiek leven! Je leert deze cursus meer over energie en jouw chakra's, je zet je eigen energie in beweging. Je leert verschillende pranayama's en beoefent veel verschillende asana's.

start met zelfrealisatie

Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

energie