Waarachtigheid

5 januari 2024
leestijd: 4 minuten

Wat is waarachtigheid? Wat is waarheid? Wat is waar en wat is niet waar? Dit is nog niet zo eenvoudig. Wanneer spreekt iemand de waarheid? Waarachtigheid is je niet anders voordoen dan je bent, maar wie ben je dan?

Waarachtigheid wordt ook wel Satya genoemd. In de yoga is er maar één waarheid. Jouw eigen waarheid, die van jezelf, het Zelf. Wanneer je in contact komt met je ware zelf dan doe je alleen die dingen die nodig zijn, die in balans zijn met het moment. Alles wat daarbinnen plaatsvindt is het leven dat zich aandient, gewoon omdat het er is. Dat is waar.

Alles wat niet voorkomt vanuit je ware Zelf vindt plaats in de dualiteit. In de dualiteit is het het ego die ergens iets van vindt. Het ego liked en disliked, vindt iets lekker of vies, mooi en lelijk, goed of slecht. Het is jouw kleuring die je geeft aan de dingen die je waarneemt via je zintuigen. Niet iedereen zal het met je eens zijn als je zegt dat spruitjes vies zijn of dat het goed is om minder vlees te gaan eten. Dat is niet waar.

De Yama Satya is de tweede yama van de in totaal vijf Yama’s die Patanjali in zijn yoga sutra’s beschrijft. Een Yama staat voor een weigering. Yama’s helpen jou je leven zo in te richten, dat je vrij kunt zijn van jouw persoonlijke drama’s die voortkomen uit jouw subtiele neigingen naar geweld, onwaarheden, leugens, bezit, lust & begeerte.

Bier & Patat

een verhaal ...

Na elke yogales tijdens de yogadocentenopleiding gingen wij met een groep yogi’s wat drinken in het cafe tegenover de yogaschool. Na een tijdje verscheen onze leraar ook in het cafe, wat hij overigens normaal nooit deed en ging vlakbij aan een tafeltje zitten. Hij bestelde tot onze verbazing een biertje en een stuk vlees met patat. De meesten van ons waren totaal verbaasd. ‘Bier, vlees, dat rijmt toch niet met de yogaprincipes?’ En ook niet met alles wat hij ons in de les probeerde duidelijk te maken. Pas na enkele weken kwam het inzicht.

Je doet gewoon de dingen die nodig zijn en dat lukt alleen als je al je vaste denkpatronen leert loslaten. De docent stroomde mee met het moment en bestelde bier en vlees. Het gaf ons een mogelijkheid om los te komen van vaste denkpatronen. Het was duidelijk, dat biertje en het stukje vlees hadden waarschijnlijk niets te maken met het verlangen van onze docent, maar zeker wel met ons eigen oordeel. Niemand zegt dat als je yoga doet dat je dan geen bier of vlees mag eten, dat is geen waarheid. Het ontstaat uiteindelijk meestal wel vanzelf, van binnenuit, maar niet omdat het een regel of een waarheid is die je moet opvolgen. Yoga is niet het opvolgen van regels. Het is juist loskomen van alle regels en vaste denkpatronen. Het was een mooie les in leren kijken naar waarachtigheid, naar waarheid en naar wat is waar en niet waar. De les liet zien hoe vast we zitten binnen onze eigen gesponnen web van gedachten en gedachtenpatronen.

Yoga is niet het opvolgen van regels. Het is juist loskomen van alle regels en vaste denkpatronen.

Waarheid zit diep van binnen en staat los van een oordeel. Het is weten en handelen zonder erover na te hoeven denken. Je kunt het ook wel je intuïtie noemen. De Yama Satya, laat je zien hoe je waarachtigheid in je leven kunt integreren, waardoor je steeds dichter bij jouw eigen waarheid komt, jouw ware Zelf.

Beoefen waarachtigheid in gedachten, woorden & handelen

Kijk naar je eigen vaste denkpatronen, zij houden je vast in je eigen waarheid. Ontdek welke het zijn en onderzoek ze op waarheid. Kijk ernaar in stilte en ontdek dat stilte altijd zonder oordeel is. Hier laat je muren vallen, gedachten gaan en vaste denkpatronen los. Jouw handelingen zijn onlosmakelijk verbonden met jouw gedachten. Onderzoek je gedachten, kijk ernaar op afstand en laat ze komen en gaan, zoals wolken voorbij vliegen, zo krijg je inzicht in jouw eigen reactiepatronen en daarmee samenhangende handelingen.

Neem elke dag even de tijd voor deze yama Satya, waarachtigheid. Wat betekent waarachtigheid voor jou? Hoe verliep je dag? Ben je eerlijk geweest naar jezelf en anderen en heb je jezelf de ruimte gegeven om jezelf te kunnen zijn, of zijn het je vaste denkpatronen die bepalend waren voor jouw reactie en handelingen? Zonder oordeel kijk je naar wat er langskomt en dan laat je het weer los. Zo word je steeds iets meer bewust van de yama waarachtigheid en kom je langzaam los uit je eigen gesponnen web van gedachtenpatronen.


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

balans