If all else fails

27 april 2023
leestijd: 5 minuten

If all else fails ... dan is er altijd nog je innerlijke stem die je vertelt wat je moet doen.

Zoveel uitdagingen

In ons leven komen we allemaal voor de meest uiteenlopende uitdagingen te staan. Sommige van die uitdagingen gaan over je dagelijkse beslommeringen, van 'Hoe ga ik deze dag doorkomen?' tot 'Wat is nu de beste manier om in mijn levensonderhoud te voorzien en mijn maandelijkse rekeningen te betalen?'. We hebben allemaal ons eigen antwoord op deze vragen, want je kunt dit op evenveel manieren aanpakken als er mensen zijn. Of je nu de ene baan hebt of de andere, of juist geen baan hebt en van plan was dit op een andere manier aan te pakken, helemaal goed.

Hetzelfde geldt voor de antwoorden op onze levensvragen, van 'Wat is de zin hiervan?' tot 'Wie ben ik?'. We hebben allemaal af en toe de behoefte om in een wat bredere perspectief naar onszelf te kijken en onze aandacht te verleggen naar de dingen die 'beter' lijken. Bijvoorbeeld een vakantie vieren, een sabbatical nemen of een retraite doen, om even tot jezelf te komen. Dat kan leiden tot het aangaan van een nieuwe studie of het veranderen van baan. Ook allemaal goed.

En dan zijn er nog de relaties met de mensen die ons dierbaar zijn, met onze partner, kinderen, familie en vrienden. Ook daar stellen we onszelf regelmatig de vraag: 'Hoe staat het met onze relatie, hou ik nog van hem/haar?' of 'Zal ik weer eens met hem/haar afspreken, we hebben elkaar lang niet gezien?'. Je hebt maar een beperkte hoeveelheid tijd te verdelen over meerdere relaties, welke keus je daarin ook maakt, het is goed.

Daarnaast spelen er ook dingen die verder van ons af staan. Door oorlog, aardbevingen, inflatie en armoede in de wereld zijn er mensen in nood. Die mensen hebben hulp nodig. 'Waarom is er zoveel ellende?' en 'Wat kan ik doen om dat te voorkomen/verlichten?'. Het doet je beseffen dat je het goed hebt, maar tegelijkertijd denk je dat je meer kunt doen om anderen te helpen. Wat je ook voor anderen kunt betekenen, je kunt ze fysiek of financieel helpen, het is goed.

Zoveel antwoorden

Zoveel uitdagingen... zoveel antwoorden. Je kunt van alles proberen om je uitdagingen aan te gaan. Alles is goed en heeft zijn eigen effect. Je kiest voor datgene dat het beste voor jou in het moment lijkt. Daarmee vervul je een verlangen van jezelf of je gaat de afkeer die je ergens van hebt uit de weg. Dat is wat we allemaal doen! Maar het is geen echte oplossing. Al denk je misschien dat dat wel zo is.

De achterliggende gedachte achter al onze antwoorden die we bedenken is dat we denken dat het ons gelukkig gaat maken. En dat is ook even zo, het kan soms heel goed voelen. Maar dat gevoel is niet blijvend. Want je gaat het antwoord pas vinden, als je stopt met het antwoord zoeken.

Dat klinkt erg paradoxaal, maar het is de ENIGE manier om om te gaan met alle uitdagingen in je leven. Probeer je bewust te zijn van het feit dat er geen uitdagingen zijn en dus ook geen antwoorden. Er is alleen leven zelf.

Leef!

Het leven is geen gevecht om iets voor elkaar te krijgen. De uitdagingen van het leven zijn er niet om te verslaan. De uitdagingen zijn het leven zelf, het is de kunst om mee te bewegen op deze stroom van uitdagingen en ieder moment te doen wat je moet doen. Daar hoef je zelf niet over na te denken. Je kunt het leven vragen wat je moet doen.

In plaats van antwoorden zoeken ga je luisteren naar het leven, naar je innerlijke stem, naar je 'inner guru' en die verteld je wat je moet doen, in iedere situatie. Dit is leven. Gebruik daarbij al je zintuigen, wat ruik, proef, zie, voel of hoor je? Wat vertelt je intuïtie? Gebruik je denken om die informatie te verwerken, niet om zelf iets te verzinnen.

En dat is leuk, want het leven wordt veel intenser, je bent overal met je aandacht bij, zonder dat je moe wordt, want alles is helder en je hoeft er niet over na te denken. Dan ga je vanzelf doen wat nodig is en zo jouw rol in het leven spelen. Dan ben je compleet en zie je dat de zin van het leven het leven zelf is.

De uitdagingen zijn het leven zelf, het is de kunst om mee te bewegen op deze stroom van uitdagingen en ieder moment te doen wat je moet doen.

Hoe breng je dat in de praktijk?

Het is leuk om zo'n artikel te lezen en het intellectueel mee eens of oneens te zijn, maar dat brengt je nergens. Dan is het weer het zoveelste antwoord op een uitdaging. Je moet het in de praktijk brengen.

Om je 'inner guru' te horen moet je stil zijn. Niets anders. Tijdens het stil zijn ga je opletten, zodat je hoort wat je rol en doel is in iedere situatie. Eigenlijk is dit alleen een kwestie van je aandacht ergens naar toe brengen en daar blijven. Laat je niet tot iets anders verleiden, want er is veel informatie wat op je afkomt en dat lijkt allemaal interessant, maar is dat niet.

Zorg ervoor dat je echt stil kunt zijn en dat je je kunt concentreren terwijl je je aandacht op één punt hebt. Dat kun je oefenen. Wij noemen dat yoga, of beter: een yogi zijn.

Begin er nu mee, want voor je het weet ga je weer een ander antwoord zoeken. Terwijl je 'inner guru' je alles al heeft verteld.