Wees één met het leven

leestijd: 3 minuten

Het leven, het ene, drukt zich uit in dualiteit. Uit één ontstaat twee. In de dualiteit is alles mogelijk, geen uitzonderingen. De twee kunnen alles creëren wat er te wensen is. De twee en hun creaties zijn een weerspiegeling van het ene, ze zijn doordrenkt van het ene, maar zijn niet het ene zelf.

Dat klinkt heel abstract, toch is dat de essentie van het ene. Wij hebben daar geen woorden voor. Met iedere manier waarop we het ene beschrijven doen we het ene tekort. Daarom zien wij het ene het liefst als het leven zelf. De wereld zoals wij die kennen is een gecreëerde wereld waar wij van kunnen genieten, maar waar we nooit het leven zelf zullen ontmoeten. Wel kun je het ene leven aanschouwen en ervaren in alles wat er is. Als je dat niet doet, dan zie je het ene leven helemaal niet.

Vergelijk het eens met een schrijver. Alleen één schrijver. Niets anders. Alleen de schrijver bestaat. Die schrijver kan niets, hij heeft geen manier om zich te uiten. Totdat hij twee dingen krijgt. Een pen en papier. Dan kan hij los. Ineens heeft de schrijver de mogelijkheid om te schrijven. Hij kan alles opschrijven wat hij maar wil, onbeperkt veel en oneindig lang. De schrijver gebruikt de pen om op het papier te schrijven en daarmee ontstaat het verhaal. Het verhaal is ontstaan uit het beeld van de schrijver, maar je vindt de schrijver niet in het verhaal. Zo is het ook met het ene leven. Dat gebruikt bewustzijn (de pen) en materie (het papier) om de wereld te creëren, maar je vindt het ene leven niet in de wereld. Wij gebruiken bij voorkeur het woord 'bewustzijn' om 'de pen' te beschrijven. In bewustzijn zitten ideeën besloten die het mogelijk maken dingen uit te voeren. We gebruiken 'materie' om 'het papier' te beschrijven. We zien de materie als een canvas waarop het bewustzijn kan schrijven. Het bewustzijn kan daar ideeën 'materialiseren'. Dit is het enige wat werkelijk bestaat.

Er zijn geen woorden voor en toch hebben velen religies en tradities geprobeerd aan dit principe woorden te geven. In het hindoeisme is het de ene Brahman waaruit de twee, Purusha en Prakriti, ontstaan. De ene heet ook God of Tao. De twee liggen besloten in Shiva en Shakti energie en Yin en Yang.

What's in it for me?

De boodschap voor jou is, leef het leven! Alles en iedereen is doordrenkt van het ene leven en iedere ervaring is bedoelt om jou dat te laten zien. Ervaar! Wees je bewust van de ene, zonder oordeel of mening, en je ervaringen zullen nooit meer hetzelfde zijn. Zo lees je het verhaal van je eigen leven, zoals het ene leven het geschreven heeft.


Alle inzichten