Bewandel het yoga pad

leestijd: 6 minuten

Yoga beoefenen kun je vergelijken met een berg beklimmen. Je begint onderaan de berg op bekend terrein. Naarmate je hoger komt ga je op een andere manier naar de wereld kijken. Je komt van alles tegen onderweg. Ook jezelf. En je moet dingen achterlaten als je hoger komt. Je haalt het topje alleen zonder bepakking.

Als we het over yoga hebben, dan hebben we het niet alleen over de houdingen op een matje, maar uiteraard zijn die wel een onderdeel van yoga. We hebben het over Hatha Yoga en de acht stappen van Raja Yoga. Waarbij Hatha Yoga te vergelijken is met de eerste vijf stappen van Raja Yoga.

We noemen dit geheel graag 'yoga'. Omdat de filosofie van Being a Yogi is, dat yoga het leven zelf is. Waarom zou je het dan een andere naam geven?

Laten we beginnen.

  1. Je staat onderaan de berg van zelfbewustzijn, er zijn verschillende paden die je naar de top kunnen brengen. Wij nemen het 'yoga' pad. De yama's brengen je in de juiste stemming om aan het avontuur te beginnen. Je brengt je aandacht naar wat je echt belangrijk vind in het leven, zoals geweldloosheid en waarachtigheid. Zou het niet geweldig zijn als je zonder de ellende van geweld en leugens in de wereld aan je reis kan beginnen?

  2. Je zet je eerste stappen op het pad, je maakt kennis met energie. Als je voldoende energie hebt kun je lekker doorlopen. Zo niet, dan wordt het zwaarder. Af en toe wat eten helpt om je energieniveau op peil te houden. Maar er is meer dan dat. Het is niet alleen het vaste voedsel dat je energie geeft. Je gebruikt ook je gedachten om je energie aan te sturen en je lichaam in gang te houden. 'Kom op nog even doorlopen' is zo'n gedachte die je lichaam in gang zet. De niyama's helpen je dit te begrijpen. Je ontdekt dat gemoedstoestanden zoals zuiverheid en tevredenheid het lopen makkelijker maken.

  3. Je stapt lekker door op het pad, het voelt vertrouwd. Je bent nog op bekend terrein en het begint lekker te worden om met yoga bezig te zijn. Je doet yogahoudingen, asana's, om je lichaam in conditie te houden terwijl je de berg bewandeld. En tegelijkertijd maak je een stap naar gebruik van energie, de houdingen helpen je je energie gewaar te worden. Door het vrijer stromen van energie door je lichaam voel je je energieker en meer ontspannen en tegelijkertijd wordt je je bewuster van je omgeving. Dit verhoogde bewustzijn laat je meer van de wereld zien, waaronder de dualiteit van het bestaan.

  4. Het pad heeft je ongemerkt hoger op de berg gebracht. De dualiteit wordt uitgelegd, er is geen 'goed' zonder 'fout'. Er is geen 'koud' zonder 'warm'. Onderaan de berg voelde het warmer dan waar je nu bent. Je kunt dat alleen vinden omdat je het verschil in temperatuur wilt benoemen. Als jij iets koud begint te vinden, wil dat niet zeggen dat het koud is. Het is jouw oordeel dat het koud maakt. Nu kom je op minder bekend terrein. Je gaat minder bezig met je fysieke lichaam, dat heeft je tot hier gebracht. Nu ga je verschillende energie oefeningen gebruiken, pranayama's, om door te kunnen wandelen op de berg, waar je beter moet opletten en je stappen preciezer moet zetten op de smaller wordende paadjes. Langzaam ontstijg je de dualiteit en ga je meer naar jezelf kijken en minder naar wat jij van de wereld vindt of van wat anderen van jou vinden.

  5. Er lijkt geen eind te komen aan de smalle paadjes, maar je vindt langzaam je weg omhoog door je concentratie vast te houden en je niet te laten afleiden. Afleidingen zet je opzij door ze niet toe te laten, dat wordt pratyahara genoemd. Door je focus zie je steeds minder van de wereld om je heen en van de berg zelf. Wel begin je steeds meer in jezelf te ontdekken. Je gaat jezelf tegenkomen, waardoor je begrijpt waarom je de berg aan het bewandelen bent. Je begint het yoga pad en het leven te begrijpen.

  6. Verder op het pad is het nodig om volledig geconcentreerd door te kunnen wandelen. De paadjes worden smaller en gladder, iedere afleiding remt je af. Je krijgt hulp bij het concentreren en ontdekt dat er stadia in je concentratie zijn die je kunt herkennen en waaraan je je kunt vasthouden. Je leert daardoor jezelf begrijpen en krijgt inzicht in alle aspecten van je wezen. Als je even achterom kijkt, dan zie je hoever je de berg al hebt bewandeld. Wat een uitzicht! Je beseft ook dat je in je dagelijks leven onderaan de berg vast zat in je eigen gedachten en gewoonten en dat die hier op de berg er eigenlijk niet toe doen. Hier heb je alleen de rust in jezelf die je helpt, voedt en waardoor je je op je gemak voelt.

  7. Je hebt jezelf tot grote hoogte gebracht. Je overziet jezelf en het leven en kan dat met je denken begrijpen. En dan is het tijd om daar los van te komen. Verder op het pad kun je niet alles meer meenemen. Het denken gaat je belemmeren, je leert dat je zonder gedachten verder moet. Je komt in een flow, in meditatie, en loopt in stilte verder. Je realiseert je dat je alleen met minder bagage door kan lopen en verder kunt komen.

  8. Bovenop de berg wordt de lucht ijler, je merkt dat je in een 'andere' wereld bent aangekomen. Een wereld waar er andere, lees: géén, spelregels gelden. Je kunt alleen maar in meditatie zijn en aanschouwen hoe de wereld er vanaf hier uitziet. Het voelt alsof je nu vanzelf verder naar boven wordt gebracht. Je leert dat gevoel te herkennen, je wordt bewust van je eigen bewustzijn. Vanuit dat bewustzijn kun je naar jezelf, naar de oorspronkelijke wereld en naar de berg kijken, dat noemen we contemplatie. De top van de berg is in zicht.

En dan, ineens, heb je de top bereikt! Nu is het tijd om niets te doen en te genieten. Maar waarvan? Je hebt tijdens de wandeling omhoog alles achter moeten laten. Je bent hier gekomen zonder iets mee te nemen. Je bent in een 'andere' wereld. Er is niets. Geen objecten, geen gedachten, geen emoties. Er is een gevoel van vreugde, van 'ik ben', van 'zijn'. Nu ga je de eenheid van alles zien. Alles speelt zich af in de eenheid, puur bewustzijn, jij ook, en de berg ook. Er is niets en tegelijkertijd is alles er. Badend in het gevoel van liefde en vrede zou je je kunnen afvragen of er wel een 'jij', of er wel een berg is?

Wat je wel weet is dat er leven is, dat er yoga is. Dat dat alles is.

What's in it for me?

Het bewandelen van de berg brengt je ontspanning en je verbetert je fysieke gezondheid. Maar je verbetert ook de kwaliteit van je leven door een verandering van levensstijl en sociale vaardigheden.


Lees een gerelateerd artikel


Alle inzichten