Vergroot je bewustzijn

leestijd: 6 minuten

Geschreven vanuit een hoger bewustzijn hopen we je mee te nemen naar een glimp van de ontelbare mogelijkheden van jezelf. Luisterend naar de stilte zonder te denken word je in dit verhaal meegenomen naar de oneindigheid van het leven zelf.

Creatie

Het is niet toevallig dat je leven is, zoals het is. Vanuit de wensen van alle levende wezens wordt een wereld gecreƫerd waarin al die wensen tot vervulling kunnen komen. Ieder individueel levend wezen is een creatie in de eenheid van het leven zelf. Ieder individu heeft zijn rol te spelen in de eenheid, zoals hij die zelf gewenst heeft. Dit gaat niet over jou eigen 'kleine' wensen. Maar over het bestaan van jouw wezen.

Je wezen heeft ooit de wens geuit te ontstaan uit het geheel om een bepaalde rol te spelen. Het geheel, dat je de 'grote ziel' (atman) zou kunnen noemen, maakt een afsplitsing en evenbeeld van zichzelf, dat noemen we dan de 'kleine ziel' (jivatman). Die kleine ziel is het licht in jou, de brug naar de eenheid en de oorsprong van je persoonlijk wezen.

De rol van je ziel wordt opgeslagen in karma, dat gebruikt de ziel om te communiceren met jouw lagere bewustzijnsniveaus. Karma wordt vertaald in een gedachte. Waardoor je ineens je karma begrijpt. Je wordt je bewust van je eigen persoonlijk wezen. Vanuit je gedachte wordt energie aangestuurd en daaruit volgt een lichamelijke actie. Je ego op zijn beurt begrijpt je lichamelijke acties en alle lichamelijke sensaties die daarbij horen. De actie levert je zintuiglijke ervaring op.

Zie hier het creatieproces, vanuit de eenheid ontstaan individuele zielen die ieder een persoonlijk bewustzijn en ego voortbrengen. Voor de eenheid is iedereen hetzelfde, niemand uitgezonderd. Alle wensen, groot en klein, zullen tot uitdrukking komen in de wereld. Jouw wezen omvat alle drie, wij noemen dat je ziel, je persoon en je ego. Me, myself and i šŸ™‚.

Uit de dualiteit komen om dit te begrijpen

Het bewustzijn van de meeste mensen is beperkt tot het ego. Je zou kunnen zeggen dat het ego je gedachten gevangen houdt op basis van de zintuiglijke ervaringen die het ego opdoet. Als je jezelf maar genoeg bezig houdt, dan lijkt er niets meer te zijn dan alleen het ego. Je blijft in deze gevangenis van ervaringen, zolang je waarde hecht aan een ervaring. Zolang je een ervaring als positief of negatief blijft zien zal je de ervaring niet ontstijgen en blijven verlangen naar goede ervaringen. Dit bewustzijnsniveau noemen we 'anamaya kosha'.

De eerste stap die je kunt zetten in je bewustzijn is de dualiteit in je zintuiglijke ervaring zien. Niet alles is zo vast als het lijkt. Er zit meer beweging in de dingen dan je op het eerste gezicht denkt. Dat noemen we 'pranamaya kosha' Als je dat ontdekt ga je de grote lijnen en de energieƫn van je ervaringen zien.

Het bewustzijn beperkt zich vervolgens tot de persoon. Je persoonlijk wezen gaat zich realiseren dat het niet om de zintuiglijke ervaring gaat. Met denken en redeneren probeert je persoon te begrijpen hoe de wereld dan wel in elkaar zit. Je kunt heel geleerd worden op veel verschillende vlakken. Afhankelijk van je interesse kan je persoon het heel ver schoppen met zijn denken. Maar in eerste instantie is de persoon nog begrenst door het denken en zijn eigen denkkaders. Dat is het bewustzijnsniveau van 'mayomaya kosha'.

De volgende stap die je kunt zetten in je bewustzijn is de dualiteit tussen denken en wijsheid. Denken en redeneren is niet wijs. Denken en redeneren is beperkt door zijn eigen kaders. Als je dat ontdekt, dan ontstaat innerlijke wijsheid. Dat is boven het denken. Wij noemen dat 'intuĆÆtie', je leert met je persoon te luisteren naar je ziel. Op dit moment leef je pas echt! Je leeft je Karma. Wij noemen dat 'de kunst van het leven'. Dat speelt zich af in 'Vijanamaya kosha'.

Dan beperkt het bewustzijn zich nog tot jouw individuele ziel. Je leeft je Karma zeiden we net. Dat betekent dat je nog heel individualistisch bezig bent. In het Karma ligt tenslotte de rol van jouw individuele ziel besloten. Hoe wijs je ook bent en hoe veel karma je ook weet te begrijpen en te leven, het beperkt zich tot jouzelf. Hier herken je de waarde van jezelf en de liefde van het geheel. Dat noemen we 'anandamaya kosha'.

De laatste stap die je kunt zetten in je bewustzijn is zien dat je rol heel belangrijk is. Alleen is dit niet voor jezelf, maar voor het geheel waar jij een onderdeel van uitmaakt. Jij moet je rol perfect spelen, zodat het geheel zijn ding kan doen. Net zoals een acteur in een film zijn rol moet spelen om de film een succes te laten zijn. Het gaat hier om de dualiteit tussen de liefde en de oneindigheid. Het is de liefde voor je eigen rol, ten opzichte van de oneindige potentie die het geheel daardoor krijgt. Je individuele ziel praat met het geheel door het geven van 'intenties', je uit je wens. Overstijg op deze manier je rol en ga op in de oneindigheid van het leven zelf.

De tree of life

Dit is de boom van het leven, creatie en begrip van het leven worden hiermee tot uiting gebracht.

Er is Ć©Ć©n. Dat is het leven zelf. Dat leven bestaat uit twee, de dualiteit van het bewustzijn en de materie waarin dit bewustzijn tot vorm komt. Je kunt je bewustzijn van dit ene bewustzijn en tegelijkertijd ben je onderdeel van de materie die tot uitdrukking komt door dit bewustzijn. Hierin ligt jouw individuele ziel, jouw persoon en je ego besloten.

Het ego omvat de uiterlijke werelden, maar kan niet het denken overstijgen. Je persoon omvat je hele wezen, maar niets daarbuiten, je persoon is gebonden door karma. Je ziel omvat alles en kan zich bewustzijn van het ene bewustzijn, maar ook manifesteren in jouw individueel wezen.

Waarom vertellen we dit?

Je hoeft het niet meteen allemaal te begrijpen. Dat gaat vanzelf als jij je in de stof verdiept. Maar we vertellen dit omdat dit de essentie van het leven raakt. Als iemand vraagt 'wat is de zin van het leven?', dan is dit verhaal het antwoord. En dat lijkt ons belangrijk genoeg om op te schrijven, dat is waar being a yogi om draait. Daardoor geef je zin aan je eigen leven, geef je als ego ruimte aan je eigen persoon en ziel zodat die zich ook kunnen ontwikkelen. Dit is het werkelijke doel van jouw leven EN van het geheel, van het leven zelf.

What's in it for me?

Door het werken met intuĆÆtie en intentie vergroot je je zelfbewustzijn en herken je de synchroniciteit van de gebeurtenissen. Uiteindelijk helpt dat bij het realiseren van je dromen, het volgen van je idealen en je inzet voor je eigen levensdoelen.


Alle inzichten