7 juni 2022
leestijd: 2 minuten

Vrksasana

de boom
fysieke voordelen

De vrksasana is een staande houding en stimuleert je evenwicht. Daarnaast zorgt de houding ook voor standvastigheid en focus. Misschien merk je dat je de ene dag de houding beter kunt uitvoeren dan de andere dag. Bij de vrksasana heeft dat meestal te maken met de drukte van de dag en je reactie op de dingen die langskomen. De gedachtestroom en je reactie hierop maken het je moeilijk om stilstand te vinden.

Val je snel uit balans, probeer dan in ieder geval goed je nek te strekken door je kin een beetje naar binnen te brengen, je past dan automatisch fysiek een keelslot toe. Dit keelslot wordt in de yoga Jalandhra Bandha genoemd en is een manier waarop je leert je energie te controleren. Binnen deze fysieke yogahouding kun je dit keelslot eerst fysiek leren toe te passen. Dit kan je helpen je standvastigheid te stimuleren. Door dit keelslot te stimuleren zorg je ervoor dat de energie in je wervelkolom en je keelgebied blijft, waardoor je niet of minder naar je gedachten wordt getrokken.

Standvastigheid binnen jouw yogabeoefening helpt je je focus niet kwijt te raken, niet alleen op je yogamat, maar bij alles wat je in het leven doet. Je hebt jezelf iets voorgenomen om te doen en je standvastigheid helpt je om je focus bij de opdracht te houden.

Ook weer zo’n mooie houding die je helpt fysiek sterker te maken, maar daarnaast ook een grote invloed kan uitoefenen op je standvastigheid om de dingen te doen die je jezelf hebt voorgenomen te doen.

Energie & de Vrksasana

Wanneer je de houding bekijkt vanuit je subtiele lichaam, het lichaam van energie, dan merk je vooral activiteit op het gebied van je Vishuddi Chakra, je keelcentrum. Het centrum van harmonie en balans. Wanneer energie hier geactiveerd wordt ontstaat er ruimte in dit gebied en uiteindelijk ook in je hele lichaam. Doordat de houding je Vishuddi Chakra stimuleert word je zintuig horen ook gestimuleerd. Je aandacht gaat nu niet de grove geluiden, zoals een auto die langs rijdt, maar omdat je al meer contact hebt gemaakt met je energielichaam kun je hier je Nada, je eigen energie, goed horen.


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

houdingen