Concentratie op Nada

28 oktober 2023
leestijd: 4 minuten

Je kent het misschien wel, je zet een schelp tegen je oor en je hoort een geluid dat lijkt op het ruisen van de zee. De schelp filtert het geluid van buitenaf, waardoor het stiller in jou wordt. Je aandacht op het luisteren zorgt ervoor dat je subtieler geluid gaat waarnemen, geluid van binnenuit. Het is je 1e kennismaking met het Nada, de innersound.

Nada, het stille geluid

Nada betekent in het Sanskriet geluid. Het is niet het geluid dat je met je grove zintuigen kunt horen via trillingen van de lucht, de luchtgeleiding of via trillingen van het bot, beengeleiding. Het grove geluid neem je waar via het gehoor dat trillingen doorgeeft aan de hersenen. Het nada wordt in yoga gezien als het subtiele geluid dat niet in trilling wordt gebracht. Het is stil en toch waarneembaar. Het komt van binnenuit, het is de stem van je hart. Wanneer je concentratie steeds verder verdiept met je yogabeoefening of wanneer je in een spirituele omgeving bent, waar veel energie aanwezig is, kom je als vanzelf in contact met het Nada.

Hoe klinkt het Nada?

Het Nada kan zich uiten in verschillende geluiden. Afhankelijk van je ontwikkeling kunnen o.a. de volgende geluiden gehoord worden:

 • geluid van de zee

 • tinkelende sieraden

 • gezoem van bijen

 • slag van trommels

 • fluit

Stadia van Nada

Wanneer je serieus met je yogabeoefening bezig gaat kun je 4 verschillende fases ontdekken in je concentratie op Nada. Het luisteren naar Nada zorgt ervoor dat je deze fases doorloopt. Concentratie op Nada is de weg van het beeld dat je hebt gevormd van jezelf naar je ware Zelf. Het is het samenbrengen van 3 werelden tot 1 bewustzijn. Waarin de 3 werelden staan voor je fysieke lichaam, je subtiele lichaam en je causale lichaam. Met het luisteren naar je Nada breng je jezelf weer naar de eenheid, naar volledig bewustzijn.

 1. opstrekfase - fysiek lichaam

  Dit is de fase waarbinnen je probeert volledig met je aandacht bij het nada geluid te blijven. Je gaat op onderzoek uit en blijft steeds op zoek naar het geluid achter elk geluid. Je kunt deze fase fysiek goed gewaar worden, doordat je lichaam wordt opgestrekt. Dit komt door activatie van shakti energie.

 2. potfase - subtiel lichaam

  In deze fase ontstaat verdieping van je concentratie. Het geluid vormt zich nu al meer samen met je eigen wezen. Het geluid is niet meer iets wat je op afstand waarneemt. Het doordringt je hele wezen. Het voelt alsof je in een pot zit vol met nada geluid, met energie. Het geluid zit in de pot en doordringt je lichaam.

 3. groeifase - causaal lichaam

  In deze fase van je concentratie ga je merken dat je bewustzijn steeds ruimer wordt, je ervaart dat het nada en je bewustzijn steeds meer ruimte in nemen. Je concentratie is hier overgegaan in meditatie.

 4. samensmeltingsfase - bewustzijn

  De samensmelting voelt als zonder afscheiding. Het Nada en jijzelf zijn volledig in elkaar opgegaan, waarin er geen onderscheid meer is tussen jezelf en het Nada.

Alle grote rivieren verliezen als ze in de oceaan uitmonden hun naam en identiteit. Zo ook de mens die de grote oceaan bereikt.

dagelijkse overwegingen - 27 mrt

Nada in het dagelijks leven

Wanneer je bewust wordt van het Nada geluid, dan lukt het je in het begin misschien alleen om het te horen wanneer je je yoga beoefent of wanneer je in een spirituele ruimte bent. Je kunt er echter steeds meer mee in contact komen en je aandacht hier naartoe brengen bij alles wat je doet.

Tips
 • voordat je gaat slapen, wanneer je in bed ligt, sluit je ogen en stem je af op je nada geluid.

 • word je wakker, probeer dan eerst in contact te komen met je nada, luister er een tijdje naar en kom dan uit bed.

 • Neem tijdens je werk bewust een paar stilte momenten. Stop even met wat je aan het doen bent en stem je af op je nada geluid.

 • Tijdens je yogabeoefening wanneer je in een houding stilstand hebt gevonden, stem je af op het Nada.

Wanneer je je bij alles wat je doet afstemt op je nada geluid ga je merken dat het er altijd is. Het is je eigen geluid, het is de stem van je hart. Probeer bij alles wat je doet je te verbinden met het nada geluid.

Gebruik je nada om jezelf te ontwikkelen, om los te komen van gedachten en vaste denkpatronen. Kom weer in contact met de stem van je hart.


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

aandacht