Concentratie

7 mei 2024
leestijd: 4 minuten

Wanneer je zelf kennis wilt verkrijgen van een object is concentratie de enige weg. Waarbinnen je het object volledig opneemt in je concentratie en alleen nog met je aandacht bij het concentratieobject bent.

Concentratie, ook wel Dharana genoemd, is de 6e stap van het 8 voudige yogapad die door Patanjali wordt beschreven in zijn sutra's. Het is die stap binnen je yogabeoefening die alleen maar met succes behaald kan worden, wanneer je met de voorgaande stappen, Yama's , Niyama's, Asana's, Pranayama en Pratyahara je zintuigelijke reacties meer onder controle hebt gekregen, waardoor je reacties en je likes en dislikes al meer zijn omgezet in een observatie en je energie sneller is gaan stromen. Concentratie in Yoga wordt gezien als het controleren van het denken, waarbij je je aandacht richt op één concentratie object.

Klaar voor concentratie beoefening?

Concentratie is eigenlijk iets heel natuurlijks, maar is vaak ver te zoeken. Afleiding loert om de hoek, doordat je geen controle lijkt te hebben over de reactie op je zintuigelijke waarneming. Hierdoor kun je niet bij je concentratieobject blijven. Wil je serieus je yogabeoefening verdiepen, dan is het misschien raadzaam om nog eens te kijken naar de stappen die vooraf gaan aan concentratie.

  1. Yama's - Sta je in het leven als een Yogi en ben je bewust van je eigen acties hierin? Hoe zit het met je geweldloosheid, waarachtigheid, niet stelen, gematigdheid en begeerteloosheid ?

  2. Niyama's - Loopt je leven al meer op rolletjes of merk je dat je nog veel oordeelt en reageert. Herken je jezelf in zuiverheid, tevredenheid, eenvoud, zelfstudie en overgave in je leven?

  3. Asana's - beoefen je yogahoudingen met aandacht en in stilte en begrijp je waarom je yogahoudingen uitvoert? Voelt je lichaam al lichter aan?

  4. Pranayama - Ben je je bewust dat je meer bent dan alleen het fysieke lichaam en dat je ook een energie lichaam hebt? Kun je veranderingen aanbrengen in je eigen energie door het aansturen van de energie?

  5. Pratyahara - Ben je snel afgeleid of lukt het je steeds beter je niet meer te laten pakken door allemaal zintuigelijke waarnemingen, oordelen, likes en dislikes?

Concentratie binnen de yoga wordt gezien als het controleren van het denken, waarbij je je aandacht richt op één concentratie object.

Raak betrokken bij het leven.

Wanneer je merkt dat je concentratie nog niet heel makkelijk verloopt, dan is het beter jezelf niet te frustreren in je concentratie en ga je eerst werken aan bovenstaande stappen. Eigenlijk is dat niets anders dan volledig betrokken raken bij het leven. Uiteindelijk zou je alles kunnen gebruiken als concentratieobject. Wanneer je in het leven geraakt wordt door iets of iemand, merk je misschien dat het veel makkelijker is je aandacht erbij te houden en volledig op te gaan in datgene wat je aan het doen bent. Of het nu een nieuwe liefde is of het bouwen van een computergestuurde robot. Je focus en aandacht zorgen ervoor dat je in een flow terecht kan komen, doordat je alleen nog maar met je denken bij 1 object bent en hier helemaal in opgaat.

Adem en energie als concentratie object

Wanneer je stiller wordt en je energie meer gaat stromen zijn de adem en het luisteren naar je eigen energie de technieken die al eeuwenlang worden ingezet voor spirituele ontwikkeling om je concentratie te vergroten. Ze worden respectievelijk beschreven in de oude geschriften waaronder de annapanasati soetra van Buddha en de oude Hindu geschriften van de Vedas.

De adem of je eigen energie gebruiken als concentratieobject is ook wel zo handig. Je bent zo niet afhankelijk van iets van buitenaf. Je adem is er altijd en wanneer je eenmaal je eigen energie hoort, ook wel Nada genoemd, is deze ook altijd aanwezig.

Concentratie een natuurlijk proces

Zoek dingen in je leven die je aanspreken die je leuk vindt. Zoek het gevoel dat er iets in jou klikt, waarvan je voelt dat het bij je past. Je zult dan vanzelf merken dat concentratie iets heel natuurlijks is. Je hoeft er eigenlijk helemaal niets voor te doen. Observeer deze natuurlijke manier van handelen, probeer bewust te worden van datgene dat ervoor zorgt dat je helemaal opgaat in het moment. Het is het leven, bewustzijn, helemaal opgaan in de handeling.

Mag je leven vol zijn van dit bewustzijn, vrij en onbelemmerd.


Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

aandacht