Dualiteit

15 januari 2024
leestijd: 4 minuten

De geest die geen dualiteit kent, overstijgt de beperkingen van de wereld. Vol van mededogen is zij gericht op het dienen van de medemens. Uit: ‘dagelijkse overwegingen’

In dualiteit zit het gevoel van tweeheid. Het ene kan niet zonder het andere bestaan. Het gevoel van koud hebben ontstaat alleen wanneer je het een andere keer warm hebt gehad en licht kan niet zonder donker bestaan.

Er is altijd een vorm die zich aandient, het is aan jou hoe je die vorm/ervaring waarneemt, als koud, warm of gewoon als temperatuur? Wanneer je wat koude en warmte betreft niet meer reageert op alle sensaties en gedachten, ga je merken dat het rustiger in je wordt en je geen spanningen opbouwt in je lichaam. Dualiteit ontstaat in de waarneming van de vorm, op het moment dat je de eenheid verliest. Je hebt jezelf dan geïdentificeerd met ‘kamp zuid’ of ‘kamp noord’.

Dualiteit is het in alles aanwezige oordeel en reactie. Het handelen dat hieruit voortvloeit is reactief en ontstaat vanuit een begeerte en een afkeer. Dit is dan waar je de hele dag mee bezig kunt zijn. Een tijdje aan de ene kant van de weegschaal zitten om dan weer over te stappen naar de andere kant.

Dualiteit ontstaat in de waarneming van de vorm, op het moment dat je de eenheid verliest.

Waarom is er dualiteit?

Dualiteit is er, omdat je blijft zoeken naar geluk buiten jezelf. Geluk zoeken buiten jezelf is ja zeggen tegen een duaal leven en zoveel mogelijke positieve ervaringen opdoen. Het is je laten leiden door je sensaties, je gedachten en je emoties. Dit duale leven kan misschien voor jou helemaal oké zijn, omdat je niet anders gewend bent en omdat het aangenaam is. Maar mocht er een moment zijn in je leven dat je er genoeg van hebt, het minder aangenaam is, je het gevoel hebt dat je steeds maar in cirkels blijft lopen en dat je vragen hebt over jezelf en het leven, maar geen bevredigende antwoorden krijgt? Dan is er Yoga.

Kom uit de dualiteit met Yoga

Yoga is eenheid, de plek waar dualiteit niet meer bestaat. Het leven blijft hetzelfde, alleen heb jij besloten het heft in eigen handen te nemen. Het zijn nu niet meer jouw reacties op sensaties, gedachten en gevoelens die bepalend zijn voor hoe het volgende moment er uit gaat zien. Je bent het zelf die bepaalt. Kies je voor ellende of voor gelukkig zijn in iedere ervaring?

In de yoga vertaalt dualiteit zich in Yin en Yang of Shiva & Shakti, maar ook in materie & bewustzijn. Het is zoals de vormen in het leven zich aan jou verschijnen. Het is niets anders dan jouw reactie die een bepaalde hoedanigheid van energie doen laten ontstaan, waardoor je de dingen gekleurd waarneemt. Er is een pad dat je naar Yoga brengt, naar de eenheid. Deze eenheid vertaalt zich in jouw leven in het Zelf, datgene wat je bent.

Wanneer je steeds meer vanuit deze plek kunt handelen, gaat alles als vanZelf, zonder moeite en het duale wordt één. Zwart, wit, koud of warm het is jou om het even. Je bent er niet meer mee bezig. Je leeft je leven in volle overgave en doet de dingen die nodig zijn. Yoga bied je tools aan die je helpen deze eenheid weer terug te vinden. Wanneer je steeds meer naar het gevoel kunt gaan dat het goed is zoals het is, dan hoef je daar niets aan toe te voegen. Ervaringen zijn er nog steeds, je doet nog steeds volledig mee aan alles in het leven. Je beleeft een ervaring in volledige aanwezigheid, maar bedenkt er niets bij. Er is alleen de ervaring.

Je kunt de dualiteit los laten. Alles wat is geweest, daar kun je niets meer aan veranderen, maar het moment is een ervaring en is bepalend voor je toekomst. Jij bepaalt zelf je reactie in het moment en daarmee je toekomst.


Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

mind