Subtiel lichaam

29 januari 2024
leestijd: 4 minuten

Het subtiele lichaam is het lichaam dat je niet direct met je grove zintuigen kunt waarnemen. Het is lichter en minder verdicht dan je fysieke lichaam. Het subtiele lichaam kun je gewaarworden wanneer je fysieke lichaam minder de aandacht krijgt. Je brengt je aandacht naar iets dat minder verdicht is dan je lichaam, iets wat je nu misschien nog niet direct kunt ruiken, proeven, zien, voelen en horen. Het is het lichaam van energie & gedachten

Hoeveel lichamen zijn er?

In de yoga gaan we ervan uit dat je 4 lichamen hebt.

  1. Fysieke lichaam - het lichaam van doen

  2. Subtiele lichaam – het lichaam van energie & gedachten

  3. Causale lichaam – het lichaam van intuïtie en gevoel, je persoonlijk bewustzijn

  4. Bewustzijn – het allesomvattende bewustzijn

Wanneer je aandacht vooral naar buiten is gericht, je alleen bezig bent met eten en slapen en je geeft jezelf niet de ruimte voor stilte en voor een beetje verbeelding, dan blijft je bewustzijn gebonden aan het fysieke lichaam. Met al een beetje yoga beoefening, wat minder eten en iets meer aandacht word je fysieke lichaam een mogelijkheid om contact te maken met je subtiele lichaam. Contact maken betekent hier dat beide lichamen meer bewust met elkaar verbonden worden, doordat je gaat zien en ervaren dat je fysieke lichaam wordt aangestuurd door energie.

Muur van gedachten

Zonder dat je er misschien bewust van bent kom je dagelijks in contact met je subtiele lichaam via je gedachten, deze bevinden zich in het subtiele lichaam. Wanneer je nog niet bewust bent van je subtiele lichaam dan ervaar je dat jij je gedachten bent. Je aandacht is gericht op gedachten en denken en je reageert op je gedachten. Je laat jouw gedachten bepalen wie je bent en wat je doet

Verminder gedachten met yoga

In de Yoga gebruiken we verschillende tools die je kunnen helpen je subtiele lichaam te activeren en te realiseren.

  • Pranayama activeert jouw energie. Deze wordt in beweging gezet en kun je verruimen.

  • Pratyahara leert je te onthechten en de stem van je hart weer terug te vinden.

  • Concentratie neemt je mee naar stilte en is de weg om uiteindelijk in meditatie te komen.

Dit zijn ook de vierde, vijfde en zesde stap van het 8-voudige pad van Patanjali.

De muur van gedachten wordt vanzelf minder, wanneer je met aandacht yoga tools leert toe te passen en serieus en regelmatig je yogabeoefening doet. Het gevoel dat jij de gedachten bent, dat deze gedachten alles overheersend zijn en continue jou laten bepalen hoe je dag eruit gaat zien en hoe jij je voelt, wat je gaat doen en niet doen, worden door yogabeoefening steeds minder. Je gaat langzaam ervaren dat er gedachten zijn en dat je reactie op gedachten plaats heeft gemaakt voor het observeren van gedachten en energie.

Wat heb je daar aan?

Het subtiele lichaam is het lichaam van energie & gedachten. Je vergroot je energie en komt los van de gedachten. Yogatools helpen je hierbij en laten je ervaren wat de kracht van niets doen is. Niets doen is loskomen van likes en dislikes. Dat betekent overigens niet dat je niets meer leuk of niet leuk vindt. Deze likes en dislikes zijn er nog wel, maar ze controleren je niet. Het is je reactie omzetten in een observatie, waaruit bewuste keuzes kunnen ontstaan. Stilte zal zich aandienen en je gaat steeds meer leven van binnenuit, vanuit het hart. Je gevoel overwint het denken. Je laat je niet meer pakken, door gedachten of door beren op de weg. Het wordt stil in jou.

Het subtiele lichaam is het lichaam van energie & gedachten. Vergroot je energie en kom los van gedachten.

Wil je ook werken aan stilte in jezelf en inzicht krijgen in jouw subtiele lichaam?

De zelfrealisatie cursussen in het Bamboehuis helpen je hierbij.

Zelfrealisatie cursus 4
Kijk naar binnen

Met deze cursus kom je weer in balans en ontdek je jouw subtiele lichaam. Je leert pranayama's toe te passen en je verdiept je asana’s. Je ontdek wat dualiteit is en ontvangt Shambhavi Mudra.

meld je aan

Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

mind