12 januari 2023
leestijd: 2 minuten

Tadasana

berghouding
Fysieke voordelen

Deze houding geeft ruimte aan je hele lichaam, zorgt voor balans en corrigeert je lichaamshouding waar mogelijk. Het zorgt voor standvastigheid en geeft ruimte aan je borstkas en verlengt je wervelkolom. Bij deze houding is het belangrijk dat je voeten onder je heupen staan of nog dichter bij elkaar. Zodra je je voeten verder uit elkaar zet, ontstaat er een andere energiestroom. Apana prana wordt dan geactiveerd en is naar beneden gericht. De houding geeft dan niet hetzelfde lichte effect als wanneer je voeten dichter bij elkaar plaatst. Hierdoor ontstaat een naar boven gerichte stroom, dit merk je in het lichter aanvoelen van je lichaam.

Energie & de Tadasana

De tadasana werkt eigenlijk in op je hele lichaam. Wanneer je het lichaam helemaal opstrekt en deze perfect is uitgebalanceerd ontstaat er een opwaartse stroom van energie, wat een licht gevoel geeft in het lichaam en waardoor je alerter wordt.

Hoe sta jij als je niets doet?

Als je denkt, ‘nou die houding die heb ik niet nodig’, kijk dan eerst eens naar de slijtage onder je schoenen. Geen scheve slijtage te zien?  Dan is je lichaamshouding misschien wel correct,  anders gebruik je de houding om je lichaamshouding te corrigeren, waardoor er een beter evenwicht ontstaat. Wanneer je evenwicht niet goed is verdeeld en teveel op je hielen of tenen staat, komt er teveel druk op je onderrug te staan, met als gevolg een niet soepele wervelkolom. Daarnaast bij een verkeerde verdeling van je evenwicht, ga je dit ook gewaarworden in je heupen, bekken, knieën en de ontwikkeling van je benen. Al met al is die Tadasana dus nog niet zo gek om dagelijks te beoefen.


Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

houdingen