Yama's

5 januari 2024
leestijd: 3 minuten

Yama’s gaan over jouw emoties, jouw gehechtheden, jouw spel in het leven. Hoe speel je het spel? Volgens de regels, op gevoel, doe je maar wat of maak je bewuste keuzes? In de yoga traditie geven Yama’s weigeringen aan, wat kun je beter wel en niet doen. Het is de 1e stap binnen het 8 voudige yogapad, rond de periode 500 BCE opgeschreven door Pantanjali .

De Yama's worden vaak samen met de Niyama's, weergegeven. Niyama’s kun je zien als een soort van richtlijnen die richting geven aan jouw leven en aan jouw pad naar zelfrealisatie.

In de yoga traditie geven Yama’s weigeringen aan, wat kun je beter wel en niet doen.

In je leven zijn het de reacties op jouw zintuigen die bepalend zijn voor hoe jouw leven eruit ziet. Yama’s laten je zien dat je keuzes kunt maken. Word je sterker in het niet steeds reageren op alles wat langskomt en leer je om steeds meer te observeren, dan ga je de diepe betekenis van de Yama’s ervaren. Je komt dan als vanzelf bij de kern, bij de intentie van de Yama.

Maak je klaar voor het spel

Wanneer je een hoge berg wilt beklimmen, dan ga je jezelf goed voorbereiden, fysiek, maar ook emotioneel. Je wilt niet een zware emotionele rugzak mee de berg op zeulen en bij elke tegenslag uit het veld geslagen zijn. Het naleven van de Yama's helpt jou om meer inzicht te krijgen in jouw eigen drama, en om deze te kunnen veranderen, waardoor je makkelijker aan je bergtocht kunt beginnen en het ook kunt volhouden.

Zie het leven als een grote speeltuin, waar je het leven leert begrijpen en meer inzicht en begrip krijgt in wie jezelf bent. Als je gaat inzien dat jouw dagelijks portie drama verantwoordelijk is voor disbalans, waaronder  irritatie, ongemak, boosheid, verdriet, verlangen, dan kun je er zeker van zijn dat je geen houvast hebt gehad aan de Yama’s.

Er zijn 5 Yamas

 • Ahimsa – geweldloosheid

  Niemand kwetsen binnen gedachten, woorden en daden.

 • Satya – waarachtigheid

  Je niet anders voordoen dan je bent binnen gedachten, woorden en daden.

 • Asteya – niet stelen

  Jezelf niet iets toe-eigenen, dat niet van jou is, binnen gedachten, woorden en daden.

 • Brahmacharya – zelfbeheersing

  Jezelf niet verliezen in lust binnen gedachten, woorden en daden.

 • Aparigraha – begeerteloosheid

  Je niet laten meeslepen met alle begeerten binnen gedachten, woorden en daden

Yama’s staan voor keuzes maken. Je stelt je grenzen, maakt een keuze en weigert nog langer slaaf te zijn van jouw persoonlijke drama.

In de app en de yogalessen van het Bamboehuis nemen de Yama’s een belangrijke plaats in binnen jouw yogabeoefening en word je geleerd ze dagelijks te observeren en te beoefenen.


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

balans