Gelukzaligheid

29 september 2022
leestijd: 4 minuten

'A genuine smile distributes the cosmic current, Prana to every body cell.The happy man is less subject to disease, for happiness actually attracts into the body a greater supply of the Universal life energy.'

- Paramahansa Yogananda

Wanneer je goed kijkt zijn we bijna allemaal op de wereld dagelijks bezig met gelukkig proberen te zijn. We gaan op vakantie, creëren een fijne plek om te wonen, zoeken een leuke partner om oud mee te worden, willen allemaal leuke dingen doen, zoeken naar waardering voor de dingen die we doen, willen een fijne baan, proberen gezond te leven. Soms brengt het je misschien een heerlijk, gelukzalig gevoel, maar de andere keer merk je dat het je alleen maar stress en alles behalve een gelukkig gevoel geeft.

Geluk heeft geen katalysator nodig

Gelukkig zijn en de dingen in je leven doen vanuit een gelukkige staat van zijn heeft niets van buiten af nodig en komt volledig van binnenuit. Je hebt misschien soms iets van buiten nodig, waardoor je het gevoel beter herkent. Je herkent het gevoel in jezelf. Het is niet zozeer die prachtige plek ergens op jouw vakantiebestemming die jou gelukkig maakt. De plek laat jou in contact komen met dit gelukzalige gevoel.

Yoga & gelukkig zijn

Bekijk je gelukzaligheid vanuit Yoga en vanuit het 8 voudige pad van Patanjali, dan brengt de 7e en 8e stap van het 8 voudige yogapad, Dhyana en Samadhi, ook wel meditatie en contemplatie genoemd, je naar deze staat van geluk. Deze stappen, yogatools brengen je in contact met gelukzaligheid en helpen je in te zien dat geluk volledig van binnenuit komt. Yoga beoefening helpt je weer in contact te komen met jeZelf. Deze happy place waar vandaan je kunt handelen, altijd joyfull en met volle aandacht aanwezig kunt zijn en je dingen kunt doen. Alles wat buiten jou plaatsvindt is niet meer bepalend voor hoe jij je van binnen voelt. Dit is waarom je yoga doet, gewoon om weer volledig gelukkig te kunnen zijn. Het is niet het geluk dat je voelt, wanneer je misschien een yogales volgt of iets anders wat je denkt dat je gelukkig maakt, of waar je naaruit kijkt. Het is geluk dat los staat van iets anders. Het is het geluk dat achter elke handeling, emotie en gedachte ligt. Begin gewoon met Yoga of begin met alles in je leven met meer aandacht te doen. Je laat je dan niet meer afleiden door gedachten, sensaties, maar bent alleen nog maar met volle aandacht bij datgene wat je moet doen. Hierdoor gaat je energie stromen en ontstaat er ruimte in je lichaam, je mind en energie. Het zal je uiteindelijk in contact brengen met een diep gevoel van gelukzaligheid. Het is wie je bent.

Alles wat buiten jou plaatsvindt is niet meer bepalend voor hoe jij je van binnen voelt.

Geluk in jezelf?

Wanneer je geluk bekijkt vanuit je drie lichamen, fysiek, subtiel en causaal, dan bevindt opperste gelukzaligheid zich in jouw causale lichaam, het lichaam van intuïtie. Wanneer je vanuit diepe concentratie in meditatie terechtkomt, dan is er geen denken meer. Het is stil, je bent volledig opgegaan in je concentratieobject en bent in meditatie. Deze stilte kan zich vertalen in diep geluk of liefde. Het is de dualiteit op het bewustzijnsniveau van het causale lichaam. De gelukzaligheid die je hier gewaar wordt, gaat gepaard met een enorme hoeveelheid shakti energie. Wanneer je vanuit dit bewustzijn handelt zal al jouw handelen altijd vreugdevol zijn. Je laat je niet meer leiden of afleiden door alles wat er in de wereld gebeurd. Je bent enorm krachtig en kan bergen verzetten, zonder energie te verliezen.

Gelukzaligheid is geen doel waar je naartoe hoeft te werken, het is wie je bent. Yoga laat je dit inzien. Wanneer je ziet dat Yoga het leven zelf is, dan kan alles in het leven je weer in contact brengen met deze staat. Een yogi zal elke gelegenheid in het leven zien als een mogelijkheid zichzelf te ont-wikkelen. Los te komen van gehechtheden en vaste denkpatronen, waardoor er uiteindelijk ruimte is voor volledig met alle aandacht en bewustzijn op te gaan bij alles wat de yogi doet.


Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

persoonlijk