Liefde

1 september 2022
leestijd: 4 minuten

Liefde voelen voor een ander, liefde voor jezelf, dat lukt iedereen vast wel, maar liefde voor het leven inclusief alles en iedereen? Dit is wat Yoga is. Het is eenheid, het is het leven en het sluit niets en niemand uit, het is allesomvattend. Misschien moeilijk je voor te stellen als je vanuit jezelf naar de wereld kijkt, naar personen kijkt, naar situaties kijkt.  Liefde is vanuit yoga bekeken niet iets wat je hoeft te doen, maar het is wat je bent. Je hart laat je het leven begrijpen en je hoofd denkt er niet meer over na. Wanneer je dit inziet, stroomt liefde oneindig voor het leven, voor jezelf, voor alles en iedereen.

Je hart laat je het leven begrijpen en je hoofd denkt er niet meer over na.

Ananda

In yoga wordt liefde ook wel omschreven met het begrip Ananda en met behulp van Ananda Samadhi kun je deze oneindige liefde bewustzijn. Samadhi kun je zien als een bewustzijnstoestand die je kunt ervaren. Samadhi komt tot stand wanneer je volledig geconcentreerd bent op één object binnen je meditatie en er geen enkele gedachte meer is en je niet meer bewust bent van jezelf als persoon, maar als bewustzijn. Yogi’s beoefenen verschillende stadia’s van Samadhi’s, omdat het de weg is naar verlichting, maar ook omdat het je helpt alles in het leven vanuit liefde te doen, vanuit ‘ik ben’.  Deze staat gaat voorbij de persoon, alle handelingen die uit ware liefde voortkomen zullen handelingen zijn voor het geheel, voor alles en iedereen.

Echte liefde ervaren?

Misschien lukt het je nog niet om lang in Samadhi te zijn, maar toch kun je proberen met de volgende oefening echte liefde te ervaren. Sluit je ogen, vind je stilte en denk maar aan iets of iemand waar je diep mee verbonden bent, diepe liefde ervaart. Probeer dit gevoel gewaar te worden, voel de aanwezigheid van deze liefde en koppel het los van de persoon, zodat alleen jij en de liefde overblijft. Probeer helemaal op te gaan in dit gevoel en ontvang het gevoel van liefde en laat het steeds groter en groter worden. Laat het alles omvatten om uiteindelijk volledig samen te smelten met deze liefde. Je realiseert je dat liefde er gewoon altijd is, je wordt je volledig bewust van liefde. In yoga noemen we dat ook wel de staat van  ‘ik ben’. Je hoeft hier niets meer te doen, simpel gewoon te zijn. Alle verschillen verdwijnen hier. Het is niet meer jij die de liefde gewaar wordt, maar je bent liefde, alles is liefde. Liefde is onbaatzuchtig en onvoorwaardelijk.

Yoga & liefde

Wanneer je liefde bekijkt vanuit je drie lichamen dan bevindt ware liefde zich in het causale lichaam. Het lichaam van gevoel, van intuïtie, de plek waar het hart het heeft gewonnen van het hoofd. Wanneer je in het leven steeds vaker vanuit deze bewustzijnstoestand kunt handelen, dan is alles wat je doet vervuld van liefde, aandacht en volle aanwezigheid. Je handelt hier niet uit automatisme, je handelt dan niet meer omdat je vindt dat het zo hoort, je handelt overeenkomstig je ware staat, puur en volledig allesomvattend. Wanneer je ware yoga beoefend kom je steeds meer in contact met jezelf, met het leven. Je werk is dan niet meer werk, maar is een uiting geworden van allesomvattende liefde, het is een uiting voor het groter geheel, volledig intuïtief. Niet meer voor jezelf, of voor een deel, maar voor het geheel. Je ontdekt dat alles met elkaar verbonden is, dat geen enkel levend wezen hier buiten valt, mens, dier, of plant. Je benadert alles met evenveel liefde en aandacht. Yoga beoefening is een pad dat je leidt naar de eenheid, naar Yoga, naar het Leven. Zet je 1e stappen op het pad en mag je leven vol zijn van deze aandacht & liefde.

 Liefdevol worden?

Doe de volgende oefening thuis, elke dag voor 15 tot 20 minuutjes.

A simple Process to become loving – by Sadhguru

‘Go sit with something that means nothing to you – maybe a tree, a pebble or a worm or an insect. After some time you will find you can look upon it with as much love as you do your wife, husband, mother, or your child. Maybe the worm does not know this. That doesn’t matter. If you can look at everything lovingly the whole world becomes beautiful in your expererience. You realize love is not something that you do, love is the way you are.’ - Article nov 20 – 2020 Falling in love - Sadhguru

Raja Yoga Basis
zet je 1e stappen op het yogapad

Verbeter je gezondheid en je energiebalans. Basis yogales is voor iedereen die stilte met yoga zoekt en graag meer wil weten over de filosofische achtergrond van yoga en wat het voor jou kan betekenen.

Ga naar de lessen

Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

persoonlijk