Vrede

22 mei 2022
leestijd: 3 minuten

‘conflict in the world is an outer manifestation of the human mind. In bringing a sense of ease to human mind, we shall know the power of peace.’

-               Sadhguru

Wanneer je aan vrede denkt, vrede voor mens en dier, denk je misschien ook meteen aan oorlog. Een oorlog kan alleen maar ontstaan wanneer je zelf niet in vrede leeft, niet in harmonie met jezelf.  

In de yoga zien we disharmonie als een ophoping van energie. Je energie stroomt dan niet goed door en heeft zich teveel op 1 plek of meerdere plekken vastgezet. Je ervaart dit in je lichaam als ongemak, onrust, stijfheid, pijn en misschien zelfs wel als ziekte. Wanneer je een klein beetje afstand kunt nemen van alles wat er in je leven gebeurd en je begint steeds meer te observeren in plaats van direct te reageren, ga je zien dat het allemaal wat rustiger wordt van binnen. Hoe dat kan? Doordat je een klein beetje afstand neemt, heb je jezelf niet geïdentificeerd met de ervaring, je kijkt ernaar, maar handelt er niet meer naar. Je handelen komt nu niet meer voort uit je oordeel en reactie op de sensatie, maar op basis van een bewuste observatie. Stilte en rust zijn het gevolg en hiermee een betere doorstroming van je energie. Je krijgt hierdoor een beter inzicht in jezelf en wat voor invloed je oordeel heeft op jouw gemoedstoestand.

Wanneer je een klein beetje afstand kunt nemen van alles wat er in je leven gebeurd en je begint steeds meer te observeren in plaats van direct te reageren, ga je zien dat het allemaal wat rustiger wordt van binnen.

Vrede & Yoga

Wanneer je vrede bekijkt vanuit je drie lichamen , fysiek, subtiel en causaal, dan bevindt opperste vrede zich in het causale lichaam. Daar is het waar je stilte & diepe vrede kunt vinden. Het is de staat van zijn, van je ziel. Het is de plek waar je het intellect hebt overstegen. Je bent niet meer bezig met het maken van onderscheid, maar bent in een staat gekomen waar je volledig  gelijkmoedig bent. Deze plek kun je ervaren met beoefening van samadhi. Je verruimt hiermee je bewustzijn en ervaart een diepe vrede, waar er geen verschil meer is tussen jezelf en de rest van de wereld om je heen. Je ervaart alles als één geheel.

Het pad naar vrede

Balans in je fysieke lichaam en balans in je hoofd brengen je uiteindelijk in contact met de kracht van vrede. De staat van wie je werkelijk bent, stil en vol van liefde en vrede. Wanneer je handelen hiervandaan komt, dan is het bewust en intuïtief en niet meer reactief. Je handelen is dan gebaseerd op weten en gaat als vanzelf. Het stroomt met het leven en met alle wezens om je heen. Je raakt iedereen in het hart met je lichte vredige verschijning. Zodra iemand iets voelt van deze vrede, herkent hij de vrede in zichzelf en het zaadje is gezaaid. Handelingen die uit vrede voortkomen zullen vruchten van vrede dragen.

‘May all beings be happy, may they life in peace and harmony’

Wil je ook weer leven vanuit je ziel, bewust en happy? Kom naar het Bamboehuis in Amsterdam en meld je aan voor een cursus Zelfrealisatie of start met Yogalessen.

Zelfrealisatie cursus 7
Bereid je voor op een intuïtiever leven

Ontdek je causale lichaam, het lichaam van intuïtie. Leer in stilte, zonder gedachten te zijn en ontdek wat echte aandacht is. Kom in meditatie en verdiep je in de yogafilosofie.

Meer informatie

Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

persoonlijk