Karma

9 mei 2024
leestijd: 4 minuten

Zoals een zaadje ontkiemt onder de juiste omstandigheden en bloeit, groeit en vergaat, zo gaat het ook met jouw karma.

Karma is actie, het is een onvermijdelijk proces. Het is in actie komen en doen wat nodig is in het moment.

Karma is eigenlijk niets anders dan de herinnering van het leven. Een herinnering van jouw ervaring waar je iets van hebt gevonden of een oordeel over hebt gehad. Leuke herinneringen of minder leuke herinneringen het maakt niet uit. Het is het planten, uitkomen en groeien van het zaadje.

Karma zelf is niet een probleem, dat is niet iets ergs of vervelends, dat is gewoon de actie, de handeling. Je kunt dingen doen zonder ergens bewust van te zijn. Het is hoe je reageert en handelt op alles wat er in je leven plaatsvindt. Zolang er geen verlangen is om dingen te doen en je doet gewoon de dingen die nodig zijn, wordt er geen nieuw karma geplant. Door een reactie en oordeel plant je wel een nieuw zaadje, wat later weer moet uitkomen.

Zie dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw eigen karma. Wat je zaait moet je uiteindelijk ook weer oogsten. Zaaien is het vermeerderen van jouw samskara’s, jouw indrukken van het leven, jouw herinneringen. Oogsten is het ontkiemen van jouw samskara’s, jouw zaadje, waarmee jouw karma tot leven komt. Je kunt gehecht raken aan de oogst, omdat het je iets plezierig brengt, maar je kunt er ook een grote afkeer tegen ontwikkelen, omdat het je iets geeft waar je niet op zit te wachten. Wederom creëer je opnieuw karma, nieuwe zaadjes van happiness & misery in de bak met zaadjes.

Hoe kom ik hier dan van af?

Leef je leven, doe de dingen die je moet doen, zonder je er aan te hechten. Zo maak je geen nieuwe zaadjes meer aan. Ga volledig met al je aandacht op in het leven, in het moment. Ren wanneer je moet rennen, kom in actie wanneer het nodig is, wees stil als de stilte zich aandient, eet wanneer je honger hebt, slaap wanneer je moe bent.

Weglopen in je leven voor jouw verantwoordelijkheden heeft geen zin.

Als het stil wordt in jou komen samskara’s aan de oppervlakte. Zie samskara's als diepgewortelde gewoontepatronen, conditioneringen die je hebt ogebouwd. Deze samskara’s trekken klesha’s aan. Klesha’s zijn de aantrekkingskrachten die voortkomen uit jouw verzameling samskara’s. Dat jou iets overkomt en jouw buurman niet of dat je tot iets wordt aangetrokken en je partner vindt het niets, komt voort uit jouw klesha’s en daarmee samenhangende samskara’s. Het is de wet van aantrekkingskracht. Alles in het universum heeft een bepaalde trilling. Alle zelfde trillingen worden naar elkaar toe getrokken.

Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw handelen, door wat je zaait en oogt dus voor jouw karma. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je overkomt, door de klesha’s die je aantrekt. Dus dat wat je erin stopt moet er ook weer uit en trekt soortgelijke situaties aan.

Werk aan jezelf

Yoga geeft balans in je lichaam, je energie en je mind, waardoor het voor jou mogelijk wordt makkelijker te leren omgaan met jouw karma en dus met jouw leven.

Door te zorgen dat het stil wordt in jou, dat je in meditatie komt, geef je jezelf de kans aan je Karma te werken. Samskara's die aan de oppervlakte komen observeer je, zodat ze niet uit hoeven te groeien tot gedachten en actie. Volg het pad van de yogi in de app om dit te bereiken.

Het onderwerp Karma wordt in het Bamboehuis uitgebreid besproken tijdens het filosofische onderdeel van de gevorderde yogalessen en in de zelfrealisatiecursus 6.

Zelfrealisatie Cursus 6
Krijg Inzicht

Deze cursus geeft je een andere kijk op het leven. Ontdek jezelf, leer de kunst van het leven, begrijp het proces van karma en samskara's en vind diepe stilte in je asana's.

Ontdek de zelfrealisatie cursussen

Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

soul