Manomaya kosha

30 maart 2023
leestijd: 3 minuten

Je leven laten bepalen door gedachten, vaste denkpatronen en conditioneringen zorgt ervoor dat je jezelf nooit de kans geeft te realiseren wie je werkelijk bent. Een gedachte is een energiewerveling, ontstaan door een reactie op zintuigelijke waarnemingen. Onthecht je van gedachten, zie dat jij de gedachte niet bent.

Het Manomaya Kosha, wordt ook wel het denkomhulsel genoemd. Een kosha kun je zien als een bewustzijnslaag. In yoga gaan we er vanuit dat er 5 bewustzijnslagen zijn. In dit artikel bespreken we het 3e kosha. Dit kosha vormt samen met Vijnanamaya kosha het subtiele lichaam, ook wel Sukshma Sharira genoemd.

Gedachten

Wanneer je vastzit in het manonomaya kosha, dan ben je voornamelijk bezig jezelf te onderhouden met gedachten, oordelen en reactiepatronen. Het wordt in yoga ook wel aangeduid als manas. Manas is de plek waar je de input vanuit de zintuigen verwerkt, maar ook waar je input vanuit de ziel verwerkt. Het is de plek waar opeenvolging van gedachten ontstaan zonder beredenering.

Wanneer je teveel je aandacht naar je gedachten brengt en blijft reageren op de gedachten, voordat je het weet loopt je hoofd over. Je voelt je loom, zwaar, hebt het gevoel niet meer los te komen van het denken en ziet door de bomen het bos niet meer. Het is de staat van Tamas, een ophoping van Shiva energie die niet goed kan doorstromen.

In het Manomaya Kosha overheerst Tamas. Tamas is een bepaalde hoedanigheid waarin het lichaam zich kan bevinden. Alle materie is onderhevig aan de 3 gunas, een bepaalde samenstelling van energie.

  1. Rajas

  2. Tamas

  3. Satva

Het lichaam kan zich bevinden in Tamas, een passieve toestand of Rajas een actieve toestand. Het is de dualiteit van het lichaam, van het leven. Wanneer er evenwicht is dan is er sprake van Satva, harmonie.

In het dagelijks leven

Een gedachte is eigenlijk niets anders dan een energiewerveling, ontstaan uit je reactie op een zintuigelijke waarneming. Gedachten komen en gaan ook weer vanzelf als je er geen aandacht aan besteed. Wanneer je aandacht brengt naar de dingen die je doet en hier volledig in opgaat, meestroomt, dan krijgt de mind steeds minder tijd om afgeleid te worden door gedachten. Afleiden kun je hier zien als het oordelen en reageren op alles wat langs komt. Breng al je aandacht die je hebt naar de acties die je verricht. Als je wandelt, breng je aandacht naar de beweging, als je spreekt breng al je aandacht naar het spreken, welke actie je ook uitvoert, wanneer je het met meer aandacht doet, dan wordt het stiller in jou, minder gedachten en meer focus, waardoor je concentratie en aandacht vergroot. Je hebt overigens wel een bepaalde mate en controle van energietoevoer nodig om los te komen van je conditioneringen en vaste denkpatronen, die je met de juiste yogabeoefening kunt activeren.

Yogabeoefening

Wanneer je met Pranayama je energie hebt geactiveerd, bestaat je yogabeoefening hier in het manonomaya kosha vooral uit het onthechten van je zintuigelijke waarneming, door het beoefenen van:

  1. Pratyahara, waarbij je energie terugtrekt en naar je concentratie brengt, zoals bijvoorbeeld naar je Nada, je innerlijk geluid. Je onthecht je hier van verstoringen die nog van buitenaf komen, zoals geluiden, lichamelijk ongemak.

  2. Concentratie op Nada, je richt je volledige aandacht op je innerlijk geluid. Gedachten die nog langskomen die observeer je. Hierdoor verdiept je concentratie, waardoor uiteindelijk alleen jij en je concentratieobject, in dit geval je nada, overblijft

Zo maak je vanzelf contact met je volgende kosha, het vijnanamaya kosha, waarbij de gedachten plaats maken voor beredenering.


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

soul