Pranamaya Kosha

30 maart 2023
leestijd: 3 minuten

Je 1e stap naar vrijheid is realiseren dat je het lichaam niet bent, maar dat energie je lichaam aanstuurt. Het maakt elke handeling lichter en makkelijker, wanneer je echt bewust bent dat je lichaam het niet hoeft te doen.

Pranamaya Kosha, wordt ook wel het energie omhulsel genoemd. Een kosha kun je zien als een bewustzijnslaag. In yoga gaan we er vanuit dat er 5 bewustzijnslagen zijn. In dit artikel bespreken we het 2e kosha.

Dit kosha vormt samen met het Annamaya Kosha, het grove lichaam ook wel Sthula Sharira genoemd.

Energie

Het Pranamaya kosha is de plek waar je bewust wordt van energie. Je realiseert je dat het lichaam niet kan bestaan zonder deze energie en er door gevoed en aangestuurd wordt. Ieder element in het lichaam heeft zijn eigen bijpassende prana/energie en de actie die daarbij hoort.

  • aarde - apana prana - zorgt voor uitscheiding

  • water - semana prana - zorgt voor verdeling in het lichaam

  • vuur - generieke prana - zorgt voor warmte

  • lucht - udana prana - zorgt ervoor dat je rechtop staat

    - vhyana prana - geeft ruimte aan beweging

Shiva & Shakti

Het zijn de energiestroming van Shiva & Shakti die je in dit kosha met pranayama kan beïnvloeden. Alles in het leven is opgebouwd uit een bepaalde hoedanigheid van elementen en energiestromingen, die we in yoga Shiva & Shakti noemen. Wanneer je met je bewustzijn in het Pranamaya kosha vastzit, dan ben je gevangen door de dualiteit. Je hebt een beeld van alles, van jezelf, een ander, een situatie, een ervaring of een vorm, waarop je reageert met een like of dislike. Wanneer je gaat begrijpen dat het beeld dat je hebt gevormd van jezelf, de ander, of een situatie, gekleurd is door een hoedanigheid van Shiva en Shakti energie, kun je van het beeld leren onthechten en daardoor zien zoals het werkelijk is.

In het Pranamaya Kosha overheerst Rajas. Rajas is een bepaalde hoedanigheid waarin het lichaam zich kan bevinden. Deze hoedanigheid is onderhevig aan de 2 energiestromingen Shiva en Shakti. Het lichaam kan zich bevinden in Tamas, een passieve toestand of Rajas een actieve toestand. Het is de dualiteit van het lichaam, van het leven. Wanneer er evenwicht is dan is er sprake van Satva, harmonie.

Wanneer je met je bewustzijn in het Pranamaya kosha vastzit, dan ben je gevangen door de dualiteit.

Bewustzijnsverruiming

Door Pranayama te beoefenen zorg je ervoor dat de energiestromingen geactiveerd worden en er harmonie ontstaat in je wezen. Het vaste van het lichaam heeft nu plaats gemaakt voor de bewustwording van beweging van energie.

Je yogabeoefening

Binnen je yogabeoefening gaat het je enorm helpen het vaste van het lichaam los te laten en te ervaren dat je vrij bent, dat energie stroomt en je lichaam wordt aangestuurd door energie. Het enige wat je hoeft te doen is het je te realiseren dat het is zoals het is, niet intellectueel, maar echt volledig bewust aanwezig en vanuit het hart begrijpen dat het is zoals het is, dat het de energie is die je lichaam aanstuurt. Je zult dan meteen merken dat je yogahoudingen heel licht, makkelijk en joyfull beoefent kunnen worden. Dit resulteert in het loskomen van vaste denkpatronen en conditioneringen op fysiek niveau, waardoor je lichaam soepeler en lichter aanvoelt.


Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

soul