Fysiek lichaam

28 januari 2024
leestijd: 5 minuten

’Hij, de boeddha, ontdekte dat het hele materiële universum uit deeltjes bestond die in het Pali ‘kalapa’s’, of ‘ondeelbare deeltjes’ heten. Deze deeltjes vertonen in een oneindige variatie de basiseigenschappen van materie: massa - aarde, cohesie -water, temperatuur - vuur en beweging - lucht. Samen vormen ze structuren die enige duurzaamheid lijken te hebben. Maar in feite zijn deze allemaal samengesteld uit minuscule kalapa’s, die in een voortdurende toestand van ontstaan en verdwijnen verkeren. Dit is de uiteindelijke werkelijkheid van materie: een constante stroom van golven of deeltjes. Dit is het lichaam, dat wij allemaal ‘ikzelf’ noemen.’ - Uit Vipassana Meditatie

Je lichaam onderhouden

Alle levende wezens hebben een fysiek lichaam, een fysiek omhulsel. Om volop van het lichaam gebruik te kunnen maken, moeten we het lichaam een beetje onderhouden. Zorgen dat alles goed blijft werken. Maar wat is nu goed onderhoud? Je wordt tegenwoordig overal in de media overspoeld met de beste trainingen om je lichaam in shape te houden, de slimste diëten voor een mooi, gezond lichaam. De heerlijkste matrassen voor de beste slaaprust en dan zijn er ook nog heerlijke relaxte apps voor een mindful leven of yoga in een studio voor een ontspannen lichaam. Allemaal om je lekker te voelen, gezond te blijven en gelukkig te zijn.

En als het even niet zo goed met het lichaam gaat, kan je naar de dokter die je medicijnen geeft of je doorverwijst naar een specialist. De gezondheidszorg draait op volle toeren, allemaal om ons in leven te houden, zodat we gelukkig kunnen zijn en zolang als het kan hier op aarde te kunnen zijn.

Yoga en jouw lichaam

In de Yoga neemt het fysieke lichaam ook een belangrijke plaats in, maar tegelijkertijd gaan we er vanuit dat alle levende wezens meer lichamen bezitten en is elk lichaam belangrijk binnen het proces naar gelukkig zijn. Ze zijn met elkaar verbonden via bewustzijn & energie.

 1. Fysiek lichaam – het lichaam van doen

 2. Subtiel lichaam – het lichaam van energie en gedachten

 3. Causaal lichaam – het lichaam van intuïtie en gevoel

 4. Bewustzijn – het allesomvattende bewustzijn

Wanneer je met je bewustzijn vastzit in het fysieke lichaam dan ervaar je voornamelijk dat jij het lichaam bent. Je aandacht is voornamelijk naar buiten gericht en je handelt vaak zonder aandacht en reageert op je zintuigelijke waarnemingen. Je bent waarschijnlijk veel bezig met likes & dislikes en je begeerte en afkeer bepalen hoe jij je voelt, wat je denkt en wat je doet.

Verzorg je fysieke lichaam van binnen

Bij Yoga gaat het niet meer om de buitenkant, maar breng je jouw aandacht naar binnen. Alles wat je erin stopt heeft invloed op hoe je je voelt, hoe je eruit ziet en hoe je fysieke lichaam zich ontwikkeld. Wat je eet, denkt, doet, het lichaam slaat alles op. Voeding kun je misschien aanpassen, wanneer je gezonder gaat eten, gaat je lichaam er beter uitzien en krijg je meer energie. Je begint steeds wat beter voor jezelf te zorgen, je gaat meer bewegen, misschien wel yoga doen en je merkt dat het lichaam soepeler wordt en dat je er misschien zelfs wel beter uit gaat zien. Je voelt je top, fit en gelukkig! Je lichaam is jouw tempel en je verzorgt het met gezond eten, goede nachtrust, en voldoende gevarieerde beweging.

Bij Yoga gaat het niet meer om de buitenkant, maar breng je jouw aandacht naar binnen.

Vul je lichaam met energie

Je fysieke lichaam wordt aangestuurd door je subtiele lichaam. Yoga laat je zien hoe dat werkt en waarom het soms ook niet werkt. Je krijgt inzicht in je lichaam en daarmee in het leven, jouw leven.

 • Je leert onder welke omstandigheden je beter functioneert en wat goed voor jezelf is, wat je beter wel en niet kunt doen. In de yoga noemen we dat Yama’s.

 • Je krijgt door dat de ene gemoedstoestand beter werkt dan de ander en leert deze gemoedstoestanden, in de yoga Niyama’s genoemd, steeds meer te integreren binnen je leven.

Het beoefenen van asana's/houdingen in combinatie met het integreren van de Yama’s en Niyama’s zorgt er uiteindelijk voor dat je steeds meer kennis krijgt over je fysieke lichaam en je van binnen rustiger en stiller wordt. Je hebt je eerste stappen op het Yogapad gezet.

Als het stiller wordt

Stilte gaat ervoor zorgen dat je fysieke lichaam een minder grote rol gaat spelen. Het is alsof er een klein beetje afstand komt tussen jezelf en het lichaam. Je wordt er niet meer altijd door gestoord, pijntjes lijken zachter te worden en emoties komen niet meer zo hard binnen. Waarom? Je komt fysiek steeds meer in balans, waardoor je bewustzijn zich verruimt en je door het doen van Yoga gaat ervaren dat er meer is dan alleen het fysieke lichaam. Je gaat ervaren dat het lichaam zich niet meer alleen hoeft te voeden met eten en dat jij niet degene bent die het lichaam aanstuurt, maar dat het de energie is die het lichaam in beweging zet. Je wordt je meer bewust van de energie en kan je lichaam vanuit dat bewustzijn bekijken.

Hoe kom je daar?

Gewoon door Yoga te doen en de tools te gebruiken die je worden aangereikt. Je hoeft dan nog steeds niets te begrijpen hoe alles werkt, maar door het gewoon te doen komt inzicht vanzelf. Je aandacht gaat naar binnen en wordt niet meer steeds afgeleid door je reactie op je zintuigelijke waarnemingen. Je leert te observeren in plaats van steeds te reageren en je laat je niet meer leiden door je begeerte. Je gaat dan vanzelf ervaren dat je niet het lichaam bent, maar een lichaam hebt. Je bewustzijn veranderd en dit wordt heel gewoon:

 • ik heb een lichaam

 • mijn aandacht is naar binnen gericht

 • ik handel met aandacht

 • mijn zintuigen ontvangen

 • ik observeer, zonder oordeel

 • mijn lichaam vertelt mij wat ik nodig heb

Het fysieke lichaam is het lichaam van doen, van actie. Yoga helpt je de dingen in je leven te doen vol met aandacht & happiness. Daag jezelf uit om je eigen lichaam te begrijpen.


Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

body