22 mei 2022
leestijd: 1 minuten

Sukhasana

meditatiehouding
fysieke voordelen

De houding zorgt ervoor dat je lichaam in de juiste houding wordt gebracht, nodig om langere tijd in meditatie te kunnen blijven zitten, zonder dat je wordt gestoord door je lichaam. Het zorgt voor een rechte wervelkolom en een gestrekte nek.

Energie & de Sukhasana

De houding activeert je muladhara chakra, je aarde centrum, doordat je hiel tegen je bekkenbodem wordt aangeduwd. Hierdoor wordt Apana prana, de levensenergie van het aarde element geactiveerd. Het stimuleert ook je Svadisthana chakra, doordat je bekken wordt geopend, hierdoor komt Semana prana vrij. Doordat je met gebogen benen zit activeer je ook je generieke prana, de levensenergie van het vuurelement en geeft warmte aan je lichaam.

Moeten je handen op je knieën bij de Sukhasana?

Je handen zijn een bron van energie en warmte. Je kunt deze energie doorgeven aan je lichaam, waardoor de energie circuleert en je knieën warm en soepel blijven. Wanneer je langere tijd in meditatie zit kan het ook gebeuren dat je handen de lucht ingaan of in een andere mudra stand worden geplaatst, bijvoorbeeld de dhyana mudra.


Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

houdingen