Aarde Chakra

27 mei 2024
leestijd: 5 minuten

Het Aarde Chakra, ook wel wortel chakra of Muladhara chakra genoemd, bevindt zich in je subtiele lichaam en kun je fysiek aan het begin van je wervelkolom, in je bekkenbodem, bij je perineum, tussen de anus en je geslachtsdelen gewaarworden.

  • Het wordt visueel voorgesteld als een soort draaikolk met daarin 4 spaken, waar de ruimtes tussen de spaken op bloembladen lijken en wordt geassocieerd met God Ganesha.

  • De kleur die wordt geassocieerd met dit chakra is rood.

  • Het chakra kan geactiveerd worden met het mantra ‘Lam’.

Apana prana

Het Muladhara Chakra is het chakra dat zich verbindt met alle aarde elementen binnen jouw wezen, van grof naar subtiel. De prana die je hier vindt is apana prana en zorgt in actie voor uitscheiding en afstoting binnen jouw wezen. Het Chakra kan uitzetten, samentrekken, of in balans zijn. Dit is onderhevig aan een ophoping of doorstroming van Shiva of Shakti energie. Zolang er dualiteit in jou aanwezig is, zal het chakra afwisselend samentrekken of uitzetten. Je kunt deze activiteit gewaar worden zowel binnen je fysieke lichaam als binnen je subtiele lichaam.

Shiva & shakti

Shiva en shakti energie zijn de twee energie stromen in je lichaam die je lichaam in stand houden. De shiva energie stroomt van je kruin tot je bekkenbodem naar beneden. De shakti energie stroomt van je bekkenbodem tot je kruin omhoog.

Het Muladhara chakra is de plek van de zonnepoort, Surya Bindhu, waar de shiva energie het meest verdicht is en de shakti energie binnenkomt. Door het doen van yoga en het zuiveren van je chakra's komen de shiva en shakti energiestromen in balans.

Deze shakti energie die binnenkomt wordt ook wel Kundalini genoemd. Als de shakti energie begint te stromen zeggen ze ook wel dat de Kundalini ontwaakt. De Kundalini wordt visueel meestal voorgesteld als een slang die zich rondom de wervelkolom omhoog beweegt. Dat is hetzelfde als de Shakti energie die langs je wervelkolom door alle chakra's omhoog stroomt.

Het Muladhara chakra en jouw fysiek lichaam

Is je aandacht binnen je fysieke lichaam vooral gefocust op het Muladhara Chakra, dan ben je voornamelijk gericht op eten en slapen.

Je fysieke uitdaging ligt hier in het aangaan van angsten in je leven. Met hoogmoed kun je deze angsten aangaan en uiteindelijk in balans komen en rust en kalmte vinden. Als het Chakra volledig is ontwaakt, dan kom je los van het proces van slapen en eten. Je wezen zal dan alleen nog maar ‘gevoed’ worden door de energie, zelf.

Het chakra kan in drie energie toestanden zijn die een fysiek effect hebben.

  1. Een overvloed aan shiva: Als je alleen bezig bent met je fysieke lichaam, dus alle aandacht gaat steeds naar jouw lijf, dan word je met je aandacht naar je staartbeen getrokken en stroomt alle Shiva energie hier naartoe en hoopt de shiva energie zich op.

  2. Een overvloed aan shakti: dan word je aandacht in dit centrum naar je geslachtsorganen getrokken.

  3. Balans tussen shiva en shakti: dan zal je aandacht getrokken worden naar je anus en omhoog bewegen langs je wervelkolom.

Het Muladhara chakra en jouw subtiel lichaam

Ben je meer bewust van je subtiele lichaam, dan kun je dit chakra gewaar worden met de kleur 'rood', de klank 'do' en de mantra 'lam'.

Ook wordt je deze drie toestanden gewaar:

  1. Een overvloed aan shiva: dan word je het subtiele aarde element gewaar.

  2. Een overvloed aan shakti: dan wordt het chakra zo geactiveerd, waarmee apana prana ervoor zorgt dat er uitscheiding kan optreden.

  3. Het chakra in balans: zorgt binnen je subtiele lichaam voor een helder reukvermogen.

In onderstaand plaatje zie je een overzicht van de effecten van het Muladhara Chakra op je fysiek en subtiel lichaam.

Bewustzijn en het Muladhara chakra

Het Muladhara Chakra bevindt zich binnen jouw Anamaya Kosha. In dit  kosha, bewustzijnsomhulsel, houd je je bezig met je lichaam, met eten en slapen. Je gaat er vanuit dat jij het lichaam bent en dat jouw lichaam leeft op basis van slapen en eten. Je benadert het lichaam als iets vast. Je probeert het te onderhouden met sport, voeding en slaap.

Door yogabeoefening kom je hier langzaam los van en ga je een meer subtielere gewaarwording krijgen van wie je werkelijk bent. Je gaat zien dat energie jouw lichaam voedt. Je bent hier rustig en kalm of onrustig en reageert op alles wat langskomt en blijft je zelf voeden met zintuigelijk genot.

Beoefening van Yama’s , Niyama’s, Asana’s en Kriya’s geven je hier houvast en helpen je het bewustzijn te verruimen.

Asana’s en het Muladhara chakra

Alle asana’s stimuleren verschillende hormoonklieren en daarmee verschillende corresponderende organen en wervels. De hormoonklier die in verbinding staat met je Muladhara chakra zijn de bijnieren. Deze hormonen zorgen ervoor dat essentiële functies in je lichaam in stand worden gehouden, zoals bijvoorbeeld de afbraak van voedingsstoffen en de reactie op stress.

Je kunt o.a. met de volgende asana je Muladhara chakra stimuleren:

Prasarita Padottanasana I

Dit is een houding met gespreide benen. Deze spreidstand stimuleert je Muladhara chakra. Energie doorstroomt het onder gebied van het lichaam, waardoor eventuele angsten en hiermee vastgezette spieren weer vrij komen.

Yoga is een geïntegreerd systeem, dus belangrijk om de asana’s ook als onderdeel daarvan te zien. Het zorgt samen met alle andere yogabeoefening voor een geïntegreerd geheel.

Prasarita Padottanasana
gespreide voethouding

Doe mee met de houding

Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

energie