Water Chakra

2 juni 2022
leestijd: 4 minuten

Het Water Chakra, bevindt zich in je subtiele lichaam en kun je fysiek ter hoogte van de basis van je wervelkolom, bij je heiligbeen gewaar worden. In het Sanskriet heet het Chakra Svadistana. Het wordt visueel voorgesteld als een soort draaikolk met daarin 6 spaken, waar de ruimtes tussen de spaken op bloembladen lijken. De kleur die wordt geassocieerd met dit chakra is oranje. Het chakra wordt geassocieerd met God Vishnu en kan geactiveerd worden met het mantra ‘Vam’.

Het is de plek waar het Sva, je ware zelf het beste gewaar kunt worden binnen jouw yogabeoefening. Het geeft je een gewaarwording dat je meer bent dan alleen een fysiek, sterk lichaam. Er komt ruimte binnen je wezen. Het voelt dat je niet meer zo geleid wordt door het lichaam. Je komt er een beetje los van te staan.  

Het Svadhistana chakra is het chakra dat zich verbindt met alle water elementen binnen jouw wezen, van grof naar subtiel. De prana die je hier vindt is semana prana en zorgt in actie voor verdeling, voortplanting en seksualiteit. Het Chakra kan uitzetten, samentrekken, of in balans zijn, dit is onderhevig aan een ophoping of doorstroming van Shiva of Shakti energie. Zolang er dualiteit in jou aanwezig is, zal het chakra afwisselend samentrekken of uitzetten. Je kunt deze activiteit gewaar worden zowel binnen je fysieke lichaam als binnen je subtiele lichaam.

Het Svadhistana Chakra en je fysieke lichaam

Als er een ophoping van shiva aanwezig is in het Svadhistana Chakra, dan bevindt het chakra zich in een Tamas toestand. Als je alleen bezig bent met je grofstoffelijk lichaam, dus alle aandacht gaat steeds naar het lichaam, dan word je met je aandacht naar je lendewervels getrokken en stroomt alle energie hier naartoe. Bevindt het chakra zich in een overmaat aan Shakti, dan is er sprake van Rajas en word je aandacht in dit centrum naar prostaat of je baarmoeder getrokken. Als er balans is in het chakra, dan is er sprake van Satva. Je aandacht zal  nu getrokken worden naar je blaas.

Een fysieke uitdaging!

Je bent in dit chakra gericht op het hebben van plezier. Op zich niets mis mee plezier hebben. Het verlangen naar materiele dingen en genot houdt je bewustzijn wel vast in dit chakra. Je blijft op zoek naar dit plezier en zoekt dat buiten jezelf in de vorm van materiële spullen verzamelen, vakanties, sex. Het geeft je een tijdelijke plezierige gewaarwording. Je wilt het steeds weer ervaren, dat fijne gevoel wanneer je iets moois hebt gekocht, een mooie reis hebt gemaakt of seks hebt gehad. Je verlangen en hebzucht neemt toe. Je fysieke uitdaging ligt hier in het aangaan van je hebzucht en de daarmee verbonden jaloezie. Treedt alles tegemoet met een speelse open houding. Het helpt je om in dit chakra in balans te komen en te blijven.

Het Svadisthana Chakra en je subtiele lichaam

Ben je met je aandacht meer bewust van je subtiele lichaam en is er sprake van een overmaat aan Tamas, dan word je het subtiele water element gewaar. Is er sprake van een overmaat aan Rajas, dan wordt het chakra zo geactiveerd, waarmee semana prana ervoor zorgt dat er seksualiteit en voortplanting kan optreden. Het chakra in balans zorgt binnen je subtiele lichaam voor een helder smaakvermogen.

overzicht Svadisthana chakra

Het Yogapad en Svadisthana Chakra

Het Svadistana Chakra bevindt zich binnen jouw Pranayama Kosha . In dit  kosha, bewustzijnsomhulsel, ben je vooral gericht op beweging en op de prana die deze beweging op gang brengt. Je ervaart dat je lichaam wordt gestuurd door energie. Je treedt hier de wereld spelend tegemoet. Door yoga te beoefenen ga je ervaren dat je kunt spelen met de energie en hier invloed op uit kunt oefenen. Je gaat merken dat je meer energie krijgt en dat je lichaam lichter gaat aanvoelen.

Beoefening van Yama’s , Niyama’s, Asana’s en Kriya’s en Pranayama’s geven je hier houvast en helpen je het bewustzijn te verruimen.

Door yoga te beoefenen ga je ervaren dat je kunt spelen met de energie en dat je hier invloed op uit kunt oefenen.

Asana en jouw Svadisthana Chakra

Alle asana’s stimuleren verschillende hormoonklieren en daarmee verschillende corresponderende organen en wervels. De hormoonklier die in verbinding staat met je svadisthana chakra zijn de geslachtshormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat de geslachtsorganen goed functioneren en besturen je vruchtbaarheid en seksualiteit.

Je kunt o.a. met de volgende asana je Svadisthana chakra stimuleren:

Ardha Chandrasana

Deze asana stimuleert je heupen en bekken en het onderste gedeelte van je wervelkolom. Daarnaast activeert het je beenspieren en knieën.

Yoga is een geïntegreerd systeem, dus belangrijk om de asana’s ook als onderdeel daarvan te zien. Het zorgt samen met alle andere yogabeoefening voor een geïntegreerd geheel.

Ardha Chandrasana
de halve maan

Kom in de houding

Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

energie