Kosha

30 november 2022
leestijd: 3 minuten

Iets in het leven kan je raken, je betoveren en vasthouden, waardoor je helemaal met je aandacht opgaat in datgene waarvan je denkt dat dit je leven is. Het volgende moment is het weer iets anders en zo blijf je steeds met je aandacht overal en nergens naartoe geslingerd worden. Je bent zelf niet in controle, je wordt gestuurd door je reacties op je zintuigelijke waarnemingen.

Wanneer het lichaam, de energie, de mind en het gevoel meer met elkaar gaan samenwerken, word je steeds meer bewust van wie je bent. Het is je reactie op alles wat buiten je plaatsvindt die bepalend is voor het niet optimaal bewust kunnen zijn.

Met yoga krijg je steeds meer controle over jezelf, je lichaam, je energie, je mind en je gevoel, waardoor uiteindelijk je bewustzijn verruimd.

Met yoga krijg je steeds meer controle over jezelf, je lichaam, je energie, je mind en je gevoel, waardoor uiteindelijk je bewustzijn verruimd. In yoga gaan we er vanuit dat je uit 5 bewustzijnslagen bestaat, deze worden ook wel kosha's genoemd. Het is afhankelijk van je eigen ontwikkeling waar je met je bewustzijn bent.

5 kosha's

  • Anamaya Kosha, dat wat je als je eigen lichaam beschouwd. Wanneer je met je bewustzijn in dit lichaam vastzit zal voeding en slaap overheersen.

  • Pranamaya Kosha, bewustzijn van je energielichaam. Beweging en actie zijn hier overheersend.

  • Manomaya kosha, bewustzijn van je denklichaam. Gedachten en denkprocessen kunnen je hier vasthouden.

  • Vijnanamaya Kosha, het lichaam van wijsheid. Hier leeft kennis.

  • Anandamaya Kosha, het gevoelslichaam, het lichaam van liefde.

Overstijgen van de Kosha's

Met yoga proberen we de kosha's te overstijgen. Je bewustzijn te verruimen. Door serieus yoga te beoefenen word je steeds meer bewust van jezelf. Daar waar je eerst dacht dat je alleen het lichaam was, laat je langzaam los en ga je ontdekken dat je lichaam wordt aangestuurd door energie. Je ontdekt dat je gedachten de energie aansturen en hiermee je lichaam in beweging zetten. Door steeds meer te leren observeren in plaats van te reageren ga je zien dat je niet je gedachten bent en dat je los kunt komen van de inhoud. Je leven zal een grote verandering ondergaan wanneer je de stap zet van loskomen van het denken naar een intuïtief leven. Er ontstaat direct inzicht in de dingen, waarbij redeneren en begripsmatig denken niet meer aanbod komen. Uiteindelijk kun je jezelf realiseren, vol van liefde, vreugde en harmonie. Waarbij jezelf volledig in controle bent en je niet meer geleefd wordt, maar volledig bewust je stappen in het leven zet.


Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

soul