Pratyahara

31 januari 2023
leestijd: 4 minuten

Je kent dat vast wel het gevoel dat je steeds in dezelfde cirkels draait, dezelfde gedachten die omhoog blijven komen of dat je het gevoel hebt dat je altijd maar weer gestoord wordt door dezelfde sensaties, of in situaties terechtkomt waar je het gevoel hebt, dat dit niet meer helemaal je plek is. Zeer waarschijnlijk laat je je leiden door je zintuigelijke waarnemingen, je gedachten, je verlangens, je gehechtheden en heb je het gevoel niet zelf in controle te zijn.

Prayahara, de techniek van het onthechten

Onthechten wordt binnen yoga Pratyahara genoemd en is binnen het 8 voudige pad van Patanjali de 5e stap. Pratyahara is het weer terugvinden van de stem van je hart. Onthechten of onttrekken van energie doe je door te beslissen dat je er niet in meegaat. Kom in opstand vanuit je hart. Het toepassen van Pratyahara zorgt ervoor dat je in meditatie kunt komen. Het is naar binnen keren en je afsluiten voor de zintuigelijke waarneming van buitenaf. Hiervoor is het wel belangrijk dat je eerst de voorgaande stappen van het 8 voudige yogapad onder controle hebt, zoals je emoties met Yamas en Niyamas, het fysieke ongemak met de Asana's en je energiebeheersing met Pranayama.

Hoe werkt het eigenlijk met de zintuigen?

Dr I. K. Taimni legt in zijn vertalingen van de sutra's van Patanjali mooi uit hoe het het eigenlijk werkt met onze zintuigen, met het ontvangen van indrukken. Zolang de mind, ook wel het denkvermogen genoemd, zich niet verbindt met de perceptie, dan word je een zintuigelijke waarneming niet gewaar. Als je op straat loopt zijn er enorm veel indrukken die langskomen en je ogen treffen. Het zijn echter maar een paar die we opmerken. Het denkvermogen negeert gewoon de meeste trillingen die de zintuigen op je afsturen. Toch blijven er enkele indrukken je steeds maar lastig vallen. Misschien is het je reuk, de smaak, het zien, de tast, het horen. Je probeert misschien hard je best te doen sommige indrukken weg te duwen, zoals bijvoorbeeld tijdens een opdracht voor je werk. Je wilt graag dat het rustig is om je heen, maar hoe dan ook de buurman blijft je lastig vallen met zijn boor in de muur. Je kunt je niet onthechten van het lawaai.

Hoe doe je dat onthechten?

Om je te onthechten moet je eerst vaststellen dat je gehecht bent. Dat iets je steeds maar weghaalt van datgene wat je aan het doen bent. Je voelt dat je zelf niet in controle bent, maar dat je steeds gestoord wordt door zintuigelijke waarnemingen. Je hebt zelf de power om te beslissen een keuze te maken en je kiest ervoor dat het genoeg is, je voelt dat dit niet het pad is dat je wilt bewandelen. Je haalt je aandacht weg en je energie volgt. Je brengt nu je aandacht bewust naar datgene wat je aan het doen bent. De energie volgt als vanzelf en Pratyahara is volbracht!

4 stappen om te onthechten
  1. Ontdek dat je gehecht bent, dat je wordt gestoord.

  2. Beslis dat je er niet in meegaat, vanuit je hart.

  3. Trek de energie terug, de energie volgt de gedachte.

  4. Kanaliseer de energie naar iets positiefs, in dit geval naar je Nada (geluid van je energie) of een ander concentratieobject.

Wanneer het je lukt te onthechten van alle zintuigelijke waarnemingen, zoals een geluid van buiten, of een sensatie op je lichaam, ontstaat er vanzelf een meer naar binnen gerichte waarneming. De energie die vrij stroomt wordt nu niet meer afgetapt. Dit betekent dat jij zelf je niet meer laat storen. Je aandacht wordt niet meer weggetrokken, maar jij bepaalt zelf waar je aandacht naartoe gaat. Je wordt langzaam weer meester over jezelf.

en verder...

Nu zijn er van binnenuit nog indrukken, zoals gedachten die omhoog komen vanuit herinnering of mentale voorstellingen over de toekomst. Met behulp van stap 6 Dharana, concentratie en stap 7 Dyhana, meditatie van het 8 voudige pad van Patanjali, kun je je ook van deze gedachten en denkprocessen onthechten.

Uiteindelijk zul je gaan merken dat je steeds meer energie hebt, omdat veel verstoringen zijn opgeheven. In je meditatie zal het je brengen naar de laatste stap, die van Samadhi. Ook binnen je dagelijks leven zal dit een enorme impact hebben. Je kunt handelen zonder dat het je al teveel energie kost.

Leer te onthechten en kom weer in contact met je ware zelf.

Workshop Onthecht je van zintuigen, gedachten en emoties
Leer Pratyahara

Met de pratyahara energieoefening die je leert verandert je kijk op het leven. Door de beheersing van je zintuigen ben je geen gevangene meer van je eigen gedachten, maar ben jij diegene die het heft in handen neemt. Voor wie? Deze workshop is voor beginnende en gevorderde yogi's die regelmatig concentratie oefeningen doen en een stap willen maken van het verbeteren van de concentratie naar het tot stand komen van meditatie.

Meer info & aanmelden


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

mind