Chakras

22 mei 2022
leestijd: 5 minuten

Een chakra wordt beschreven als een energiepunt waar verschillende nadi’s, energiebanen, samenkomen. Ze bevinden zich in je subtiele lichaam. Er wordt veel geschreven over chakra’s. In de yoga gaat het voornamelijk over zelfonderzoek. Het  brengt je naar je ware zelf.

Oudheid

Kennis over de chakra’s gaat ver terug in de tijd en wordt voor het eerst beschreven in de Vedas 1500-500 BCE. De Tantrik yoga, een yogavorm die teruggaat tot in 500 na Christus, lijken chakra’s als eerste te zijn gaan beoefenen, waarbij het gebruik van mantra’s centraal staat.

In de yoga tradities zijn chakra’s vocalepunten voor meditatie in het menselijk lichaam, gevisualiseerd als energiestructuren die lijken op schijven of bloemen waar nadi's samenkomen.

Volle kracht vooruit

Het leven stroomt, daar hoeven we in principe niets voor te doen. Alleen vervuilen we ons lichaam dagelijks, door voeding, gedachten, reactie, begeerten, waardoor het leven, jouw energie, zich niet vrij kan bewegen.  Zie jouw wezen als een grote fabriek met allemaal machines, deze machines hebben onderhoud nodig, moeten dagelijks geolied worden, nagekeken worden, om zo optimaal mogelijk hun werk te kunnen doen. Alle machines zijn met elkaar verbonden om ervoor te zorgen dat ze gezamenlijk zorg dragen voor het proces. Is er ergens een onderdeel binnen een machine die niet goed werkt, dan zal dit van invloed zijn op het hele proces. Deze zal vertraging oplopen, minder soepel gaan, misschien wel stagneren met alle gevolgen van dien. Zo gaat het ook met je lichaam. Als je niet dagelijks aandacht besteed aan je lichaam en de energie en je wezen blijft vervuilen, dan stroomt je energie minder en ontstaan er blokkades in het lichaam. De energiecentra’s zullen niet op volle kracht hun werk kunnen leveren.

 Met yoga werk je aan dit onderhoud en creëer je een vrije stroom van energie, met uiteindelijk doel zelfrealisatie. Door consequent met focus en aandacht je yogabeoefening te doen, ga je merken dat jouw hele wezen beter gaat functioneren. Je besteedt aandacht aan je Yama’s en Niyama’s, asana’s, pranayama’s, pratyahara, dharana, dhyana en samadhi’s. Je chakra’s zullen dan als vanzelf mee gaan resoneren met de stroomversnelling van jouw energie.

Door consequent met focus en aandacht je yogabeoefening te doen, ga je merken dat jouw hele wezen beter gaat functioneren.

Energie & Chakra’s

Energie laat zich binnen de yoga omschrijven in:

 • Energie centra’s – Chakra’s

 • Energie banen - Nadi’s

 • Energie stromingen – Shiva & Shakti

De energie wordt gecontroleerd door

 • Bindu’s, dit zijn energiepoorten, de plek waar de energie jouw wezen binnenkomt.

 • Banda’s – Energiesloten op de nadi’s

De energiestromingen shiva en shakti zorgen voor uitzetting en samentrekking binnen de nadi’s en daarmee binnen de chakra’s. Als er veel ruimte is binnen de nadi’s, dat betekent dat er weinig tot geen belemmeringen zijn, dan kunnen shiva & shakti vrij stromen en in een steeds grotere stroomversnelling komen. Het activeren van banda’s, dat zijn energiesloten, zorgt voor toename van deze stroomversnelling en opwaartse kracht van energie.

7 Chakra’s

In de yoga gaan we er vanuit dat er 7 hoofdchakra’s zijn, die zich in je subtiele lichaam ter hoogte en langs je wervelkolom bevinden.

Van boven naar onderen zijn dat:

 1. Sahasrara – kruin chakra

 2. Ajna – mind chakra

 3. Vishuddha – keel chakra

 4. Anahata – hart chakra

 5. Manipura – vuur chakra

 6. Svadisthana – water chakra

 7. Muladhara – aarde chakra

Chakra’s worden door mensen met een helder gezichtsvermogen waargenomen als een soort van ronddraaiende wielen met verschillend aantal spaken in de wielen. De ruimtes tussen de spaken worden beschreven als bloembladen. Elk chakra telt een verschillend aantal bloembladen.

Chakra’s in beweging

Jouw chakra’s bezitten een bepaalde triling. De trillingsgraad wordt beïnvloed door jouw eigen levenswijze en jouw hoedanigheid, de mate van shiva en shakti in jouw wezen. Door een overmaat aan Shiva of Shakti raak je uit balans. Deze disbalans ontstaat door ‘vervuiling’ van jouw wezen, zoals reacties, oordelen, emoties, teveel voeding die disbalans brengt. Balans vinden binnen je wezen, betekent ook balans binnen je chakra’s. Chakra’s kunnen o.a. geactiveerd worden m.b.v. mantra’s. Mantra’s resoneren met het bijpassende element binnen jouw chakra en kunnen je chakra’s in beweging zetten met het uitvoeren van de juiste vocale mantra.  Elk chakra heeft een bijpassend mantra.

Luister naar de opname van Sadhguru. Hij neemt je mee naar het activeren van je chakra’s.

7 chakra healing mantra by Sadguru

Bekijk een filmpje op youtube

Er wordt naast serieuze yogabeoefening die van invloed is op de samenstelling van jouw energie, ook veel geschreven over verschillende voorwerpen, handelingen die van invloed zouden kunnen zijn op het stimuleren van je chakra’s. Van rode gelakte teennagels, het dragen van edelstenen zoals robijn of het eten van roodfruit en het dragen van rode kleren, het zou allemaal van invloed zijn op bijvoorbeeld het stimuleren van je muladhara chakra. Belangrijk binnen de yoga is zelfonderzoek, dus wat je ook leest en hoort over hoe je chakra’s zou kunnen stimuleren,  ga op zelfonderzoek uit en laat je leiden door een yogi die weet waar hij mee bezig is.

Meer weten over Chakra's?

Start de Zelfrealisatiecursus 3

Zelfrealisatie - cursus 3
Energie

Bereid je voor op een energiek leven! Je leert deze cursus meer over energie en jouw chakra's, je zet je eigen energie in beweging. Je leert verschillende pranayama's en beoefent veel verschillende asana's.

meer informatie

Wil je nog meer weten over chakra’s? Lees dan ook eens het onderstaande blog.

Bron - Het echte verhaal over de chakra's - Christopher Wallis


Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

energie