Yoga Sutra's van Patanjali

15 januari 2024
leestijd: 2 minuten

Patanjali wordt gezien als de grondlegger van het 8-voudige pad, een pad waarin de wetenschap van Yoga wordt uitgelegd in Sutra’s. De Sutra’s van Patanjali zijn door veel auteurs voorzien van commentaar, wij benoemen hier I.K. Taimni in De Yoga Sutra’s van Patanjali, als één van die auteurs. Taimni geeft commentaar op de in totaal 196 sutra’s van Patanjali.

Patanjali activeert de lezer tot aktie en contemplatie met als doel veranderingen in je persoonlijke ontwikkeling en je bewustzijn te creëren.

Hij zou zeer waarschijnlijk geleefd hebben in de 2e eeuw voor Chr. en was een Indiaase geleerde en filosoof. Zijn sutra’s zijn beschreven in het Sanskriet, een oude Indiase taal, die niet door veel mensen meer gebruikt wordt en het dus lastig maakt de juiste vertalingen te vinden die de auteur bedoeld heeft met zijn sutra’s.

De Yoga sutra’’s worden in vier delen ingedeeld namelijk:

Deel 1 Samadhi Pada

gaat over Samadhi, de essentiele yoga techniek om te komen tot realisatie van het allesomvattende bewustzijn

Deel II Sadhana Pada

gaat over scholing, jezelf fysiek, mentaal en emotioneel geschikt te maken voor Yoga

Deel III Vibhuti Pada

gaat over het ontwikkelen van vermogens die op je yogapad zullen ontstaan

Deel IV Kaivalya Pada

gaat over bevrijding, eenwording

Wanneer je de yoga Sutra’s binnen je eigen yogabeoefening gaat toepassen probeer deze dan niet in één keer uit te lezen, zoals je met misschien een gewoon leesboek zou doen. Probeer de volgende stappen toe te passen.

  1. Neem de tijd.

  2. Lees één Sutra per keer en de vertaling met commentaar.

  3. Vind stilte en concentreer jezelf op het onderwerp.

  4. Probeer het onderwerp volledig in je op te nemen en er één mee te worden.

  5. Laat alles wat langskomt over dit ene onderwerp aan de oppervlakte komen en observeer.

  6. Observeer net zolang, totdat er weten van binnenuit ontstaat.

Yoga is het leven, om het leven volledig te kunnen begrijpen en haar waarheid te kunnen vangen, kun je alleen maar naar binnen gaan. Binnenin je vind je stilte en in de stilte dient zich waarheid aan, jouw waarheid, over wie jezelf bent. Dit is waar de Yoga Sutra’s je mee naartoe nemen. Neem de tijd, heb geen haast. Beoefen met volledige aandacht en geef alle tijd die je hebt aan je yogabeoefening! Je krijgt hierdoor steeds meer inzicht in jezelf en het leven.


Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

zelfrealisatie