Niet stelen

22 mei 2022
leestijd: 6 minuten

‘Walk softly upon this earth, giving what you can and taking only what you need.

- Buddha

Stelen is iets nemen dat niet van jou is, dat niet voor jou bedoelt is. Het is de 3e yama van de in totaal 5 Yama’s die Patanjali in zijn yoga sutra’s beschrijft. In het Sanskriet noemt men de yama Asteya. Een Yama staat voor een weigering. Yama’s helpen jou je leven zo in te richten, dat je vrij kunt zijn van jouw persoonlijke drama’s die voortkomen uit jouw subtiele neigingen naar geweld, onwaarheden, leugens, bezit, lust & begeerte.

Wanneer je in volle overgave leeft in vrede, vreugde en liefde, dan zal stelen niet jou ding zijn, dan zie je dat het goed is zoals het is. Je stroomt mee met leven en er is sprake van gelukkig zijn, gewoon omdat het kan, zonder enige aanleiding.

Uiteindelijk wil iedereen gelukkig zijn en probeert hier in zijn leven naar op zoek te gaan. Het geluk dat je buiten jezelf in de wereld probeert te vinden komt altijd voort via zintuigelijk genot, zoals bijvoorbeeld het hebben van een fijne baan, een leuke relatie, een mooi huis, veel vrijheid, heerlijke vakanties, aanzicht, rijkdom, activiteit, gezondheid, waardering. Allemaal toestanden waarvan je denkt dat ze jou gelukkiger maken dan je op dit moment denkt te zijn. Misschien wanneer je uiteindelijk iets bezit waar je zolang voor hebt gewerkt, bijvoorbeeld een mooi huis, dan brengt het je zeker een gelukkig gevoel, echter meestal tijdelijk. Je hebt jouw geluk afhankelijk gemaakt van iets van buiten af, van het huis dat je bezit. Stelen is ook het geluk buiten jezelf zoeken. Je neemt iets van een ander in de hoop een gelukkiger bestaan te kunnen leven.

In de beschrijvingen van Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Shri Yogacharya Ajita, beschrijft  Ajita wat stelen in de energie betekent.

  

  Stelen is : …‘De energiestroming in een andere richting manipuleren dan oorspronkelijk bedoeld is. Hoe herken je diefstal? Zoals je geweld kunt herkennen aan pijn, leugen aan een wrang gevoel, zo herken je diefstal aan het gevoel dat er iets niet klopt. Je voelt een verdraaiing van de bestaande trilling. Je eigent je een trilling toe die niet van jou is. Je komt op een andere golflengte, die niet bij jou hoort, die voelt als niet van jou, als vreemd.’… 

bron: Koninklijke Yoga - De Yoga Sutra’s van Patanjali - volgens Shri Yogacharya Ajita

Misschien is je eerste gedachte wel ’ik heb nog nooit wat gestolen in mijn leven’, maar stelen zit ‘m in veel meer dan je in eerste instantie denkt. Misschien wanneer je uiteindelijk iets bezit waar je zolang voor hebt ingezet, bijvoorbeeld een mooie functie binnen een bedrijf, dan brengt het je vast een gelukkig gevoel. Je blijft je inzetten om dat gelukkige gevoel op de werkvloer vast te kunnen houden. Je werkt hard, je levert een positieve bijdrage aan het werk, je inspireert en misschien zonder dat je het echt doorhebt ben je toch ook een beetje aan het stelen op je werk, want...

Je kunt bijvoorbeeld:

Aandacht stelen

Je bent te lang aan het woord tijdens een werkoverleg of je stoort je collega’s in hun werk.

Waardering stelen

Je vist naar complimentjes.

Credits stelen

voor projecten waar je weinig aandeel in hebt gehad.

Voorrechten stelen

Op de werkvloer, zoals een grotere parkeerplek, een betere bureaustoel, een ruimere kamer, vaker pauze.

Energie stelen

Je keert steeds maar terug naar negatieve gedachten over een collega, waar je niet zo goed mee over weg kan, of over jezelf en je prestaties.

Zonder dat je het door hebt ben je zo de hele dag bezig met dingen te nemen, zonder dat het je wordt gegeven. Je laat je leiden door je subtiele begeerten, die jou ervan weerhouden in het nu te zijn. Stelen staat voor afgescheidenheid. Je hebt jezelf afgescheiden van het geheel. Het is jij tegen de ander, waarin jij wint en de ander verliest. Het geheel is van iedereen, daar hoef je niet iets te bezitten of jezelf iets toe te eigenen, het is er gewoon. Zoals in het begin van dit verhaal wanneer je leeft in vrede, harmonie en liefde, dan komt stelen niet in je op. Je stroomt mee met de rivier en ontvangt wat ontvangen mag worden, neemt wat genomen moet worden en deelt wat gedeeld kan worden.

Het geheel is van iedereen, daar hoef je niet iets te bezitten of jezelf iets toe te eigenen, het is er gewoon.

Aandacht voor de yama Asteya zorgt ervoor dat subtiele neigingen worden verminderd en uiteindelijk worden verwijderd. Zodra jouw subtiele neigingen verminderen gaat je energie vrijer stromen. Jouw geluk is nu niet meer afhankelijk van iets van buitenaf, waardoor je meer rust, vrede en geluk in jezelf zult vinden.

Niet stelen binnen gedachten, woorden & handelingen

Niet stelen binnen gedachten
 • Niet Stelen van energie.

  Probeer niet altijd aan iemand denken.

 • Niet Stelen van de waarheid.

  Probeer zo open mogelijk en eerlijk te zijn en geen geheimen te hebben.

Niet stelen binnen woorden
 • Niet stelen van iemands uitspraken of geschreven teksten.

  Vermeld altijd de bron als je iets gebruikt van iemand

 • Niet stelen van een antwoord.

  Negeer mensen niet die een vraag aan jou stellen.

 Niet stelen binnen handelingen
 • Niet stelen van voorwerpen.

  Je pakt niet iets van iemand zonder daarvoor te betalen of toestemming te vragen.

 • Niet stelen van aandacht.

  Leid anderen niet af van datgene wat ze aan het doen zijn, dus ook niet ongevraagd aan de deur iets verkopen.

 • Niet stelen van tijd.

  Bewaak je tijd en probeer niet langer aan het woord te zijn dan je van te voren hebt aangegeven en ook niet non- stop aan het woord willen zijn.

 • Niet stelen van muziek.

  Download niet illegaal films, boeken muziek.

 • Niet stelen van een identiteit.

  probeer jezelf niet anders voor te doen dan je bent.

 • Niet stelen van voorrechten.

  Vind niet dat jij meer recht hebt op iets dan iemand anders.

Wil je serieus aan de yama Asteya en je yoga beoefening werken?

kijk naar jouw subtiele neigingen en roep ze een halt toe. Zoek dankbaarheid in je leven. Stroom mee met het moment. Neem elke dag tijd voor jouw yogabeoefening en besteed aandacht aan je yama Asteya binnen gedachte, woorden en je handelen.


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

balans