Gematigdheid

21 september 2022
leestijd: 3 minuten

'Brahmacharya - Brahman means the ultimate. Charya means the path. You are on the path of the ultimate. Or in other words you are somebody who is not willing to settle for small things.' - Sadhguru

Deze Yama staat voor gematigdheid en wordt ook wel Brahmacharya genoemd. In de yoga is een Brahmachari iemand de zich volledig overgeeft aan Brahman, aan het goddelijke, waarbinnen hij zich onthoudt van reactie op zintuigelijke verlangens. Deze Yama gaat over het verkrijgen van inzicht en het onder controle krijgen van jouw eigen reacties op jouw zintuigelijke  verlangens.

De Yama ingetogenheid is de 4e yama van de in totaal 5 Yama’s die Patanjali in zijn yoga sutra’s beschrijft. Een Yama staat voor een weigering. Yama’s helpen jou je leven zo in te richten, dat je vrij kunt zijn van persoonlijke drama’s die voortkomen uit je subtiele neigingen naar geweld, onwaarheden, leugens, bezit, lust & begeerte.

Brahmacharya wordt soms ook wel uitgelegd als een algehele onthouding van seks. In het verleden en helaas nog steeds komen er zaken aan het licht van mensen die hun seksuele verlangens hebben onderdrukt met alle gevolgen van dien. Deze yama heeft niets te maken met seks hebben of geen seks hebben.

Hunkering

Lust is dan wel het grootste verlangen naar zintuigelijk genot, maar Brahmacharya staat symbool voor alle mogelijke zintuigelijke genoegens die voortkomen uit het denken, zoals smaak tijdens het eten en geluid tijdens muziek. De hunkering naar herhaling houdt je bewustzijn vast in je fysieke lichaam, waardoor je jezelf geen ruimte geeft te ontdekken wie je werkelijk bent.

Geniet als het tijd is om te genieten, maar kom dan weer terug in de stilte en hecht je niet aan datgene wat is geweest. Uiteindelijk zal al het zintuigelijk genot in het niet vallen bij de vrede van een yogi, maar dwing jezelf niet tot iets, omdat je vindt dat het zo hoort, dit geeft alleen maar spanningen en ongemak.

De hunkering naar herhaling houdt je bewustzijn vast in je fysieke lichaam, waardoor je jezelf geen ruimte geeft te ontdekken wie je werkelijk bent.

Dr. I.K. Taimni geeft in zijn toelichtingen op de Yoga sutra’s van Patanjali het volgende weer m.b.t. de yama Brahmacharya:

'De moeilijkheid zit ‘m niet in de gewaarwording zelf, die volkomen natuurlijk en op zichzelf onschadelijk is, maar in de hunkering naar de herhaling van de ervaringen die aangename sensaties met zich meebrengen’.

Bewandel het pad van een yogi

Als je het pad van een yogi bewandelt, ga je vanzelf merken dat je verlangen afneemt, omdat je je niet steeds meer laat afleiden door je zintuigen. Je hebt je daar op een gegeven moment van onttrokken. Je leeft je leven en geniet volop, maar bent geen slaaf meer van je zintuigen.

Hoe stop je dan die hunkering naar de herhaling van die sensaties?

Gewoon door eenvoudig te beginnen met observeren en niet meer met meteen te reageren. Het pad van ‘Being a yogi’ binnen het Bamboehuis geeft je de mogelijkheid niet meer slaaf te zijn van je zintuigen. Hierdoor verlies je geen energie meer en wordt de energie alleen maar meer, waardoor je bewustzijn verruimt en je steeds meer inzicht krijgt in wie je werkelijk bent.

 


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

balans