Overgave

27 mei 2024
leestijd: 5 minuten

De Niyama Overgave, ook wel Ishvara Pranidhana genoemd, is de vijfde niyama van de in totaal vijf Niyama’s die Patanjali in zijn yoga sutra’s beschrijft. Niyama’s wijzen je de weg in jouw leven en helpen je jouw leven richting te geven, richting aan een leven in zuiverheid, tevredenheid, eenvoud, zelfstudie en overgave. Ze wijzen je de weg naar een intuïtief leven, een leven vol van kracht, zonder oordeel. 

Volledige overgave komt wanneer je bijna alles hebt los gelaten. Het is nog een laatste bewuste stap die je maakt. Het is ook het moment waar je komt als je het misschien echt niet meer ziet zitten. Je heft je handen en geeft aan dat je het niet meer weet. Maar aan wie of wat geef je je over? Je geeft jezelf op, het is een ‘cry for help’. Misschien geef je je over aan een goddelijk gevoel, aan iets waarvan je merkt dat het er altijd wel is, maar waar je meestal geen contact mee hebt, waar je je niet bewust van bent, tot op het moment dat overgave een rol gaat spelen in je leven. Het is eigenlijk jezelf opofferen en durven mee te stromen met het leven.

Wat valt er los te laten?

Overgave zit niet alleen in extreme situaties, maar in elk moment van jouw leven, alleen zet je de stap waarschijnlijk zelden bewust. Kun je bij alles wat je doet je overgeven aan het moment en meestromen met wat langskomt. Het is niet mijn wil, maar ‘uw wil geschiede’. Dit is niet onderdanig, maar een besef dat jouw persoonlijkheid in de weg zit voor je zelfrealisatie. De essentie van overgave is vrij zijn van identificaties, het is loskomen van het ego EN van je hele wezen, het 'ik' gevoel, ook wel Asmita, ik-heid, genoemd. Het is volledig vrij zijn en het leven zien zoals het is, dus vrij van de illusie van je denken. Het is loslaten van je vaste denkpatronen, van je impulsieve reacties en van je gewoonte patronen.

De essentie van overgave is vrij zijn van identificaties, het is loskomen van het ego EN van je hele wezen, het 'ik' gevoel, ook wel Asmita, ik-heid, genoemd.

Yoga verruimt je bewustzijn, maar dat lukt alleen als je steeds iets meer loslaat om uiteindelijk in totale overgave te kunnen komen. Dit geeft je uiteindelijk weer volledige controle over je leven, waarin je jouw drang naar impulsieve reacties hebt kunnen vervangen voor een bewuste keuze binnen jouw handelen. Je wordt niet meer geleid, maar je hebt de leiding zelf weer overgenomen. Tijdens het oefenen van je asana’s kun je hier al mee beginnen. Niet meer werken vanuit spierkracht, vanuit je ego. Laat het allemaal maar een beetje vieren, breng wat zachtheid in je beoefening en geef je over. Houdingen worden dan soepel, licht en eenvoudig om uit te voeren.

Waar kun je mee beginnen?

Jezelf helemaal overgeven gaat waarschijnlijk niet over één nacht ijs, dat heeft tijd en beoefening nodig. Om te komen tot overgave en het loskomen van ik-heid kunnen de volgende stappen je misschien helpen.

Stel je dienstbaar op, help anderen.

Dienstbaar zijn nodigt je uit in actie te komen, zonder iets terug te verlangen. Het is belangeloos handelen. Het is doen wat nodig is, niet om er zelf beter van te worden, maar voor het groter geheel.

Vergeef mensen, ze handelen uit onwetendheid.

Vergeving zorgt voor opheffing van het ik-heid. Je maakt jouw eigen rol ondergeschikt aan het groter geheel. Je ziet dat onwetendheid leidt tot illusie, tot ego, waaruit gehechtheid, afkeer en angst ontstaat.

Doe de dingen vanuit de liefde, de liefde voor alles.

De liefde, de taal van het hart. Hier vandaan handelen is handelen voorbij het denken. Je staat hier open voor intuïtie, de boodschap van je ziel.

Verwezenlijk je idealen.

Stem je af op datgene wat echt voor jou belangrijk is. Hierdoor komt je weer in contact met jezelf.

Accepteer wat je tegenkomt, je leert van iedere gebeurtenis.

Wie je ook tegenkomt in het leven, durf je over te geven aan de ontmoeting. Volledig met aandacht luisteren, reageren en handelen. Zie dat het leven en alles en iedereen die zich hierbinnen begeeft onderdeel uitmaakt van het geheel en invloed uitoefent op de totale balans binnen het leven, maar ook binnen jouw wezen. Niets komt zomaar langs, doe er je voordeel mee. Vriend of vijand iedereen kan je leermeester zijn.

Beoefen alle yama’s en niyama’s in het dagelijks leven.

Wanneer je bewust je yama's en niyama's binnen jouw leven een plek geeft, ga je zien dat er langzaam veranderingen ontstaan, veranderingen in je reacties, je gewoontepatronen en je oordelen. Je leven kan weer makkelijker stromen, omdat je inzicht krijgt in jouw eigen drama's en conditioneringen. Geef je over aan het leven, niet onderdanig, maar weer volledig in controle.

Aan de slag met de Niyama’s?

Begin met yogalessen in het Bamboehuis.

Yogalessen
Kom weer in controle, fysiek, emotioneel en energetisch

Yogales in het Bamboehuis is voor iedereen die stilte met yoga zoekt en graag meer wil weten over de filosofische achtergrond van yoga. De stilte wordt ervaren door een samenwerking tussen jouw lichaam, je denken en de energie.

Yoga in het Bamboehuis

Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

balans