Tevredenheid

8 januari 2024
leestijd: 3 minuten

Fall in love with life

Tevredenheid noemen we in het sanskriet Santosha en geeft rust en stilte, dat wat nodig is om alles uit het leven te kunnen halen. Het is als verliefd zijn, het maakt dan niet meer uit of het regent, waait, of dat je zelfs je baan kwijtraakt. Het voelt alsof je wordt opgetild en zweeft. Alles is licht en voelt aangenaam. Dat is wat tevredenheid met je doet, dat is wat er overblijft wanneer je ziet hoe het leven werkt voor jou en voor iedereen. Fall in love with life.

De Niyama tevredenheid, is de tweede niyama van de in totaal vijf Niyama’s die Patanjali in zijn yoga sutra’s beschrijft. Niyama’s wijzen je de weg in jouw leven en helpen je jouw leven richting te geven, richting aan een leven in zuiverheid, tevredenheid, eenvoud, zelfstudie en overgave. Ze wijzen je de weg naar een intuïtief leven, een leven vol van kracht, zonder oordeel. 

Kun je altijd tevreden zijn met alles? Je relatie loopt stuk, je fiets gaat kapot, je verliest je baan en misschien verlies je iemand door de dood. Wat is tevreden zijn en kun je dat zijn zonder dat het iets is dat jij jezelf oplegt vanuit je denken? Tevredenheid is iets wat jij zelf bepaalt en wat uiteindelijk resulteert in een euforisch gevoel. Het is het leven omarmen hoe het zich ook aandient en hierbinnen datgene doen wat nodig is. Als je tevreden bent oordeel je minder en krijg je minder verstoringen door gedachten. Je geest wordt kalm en komt in evenwicht en stilte. Waardoor je uit je eigen ellende komt en vredig wordt.

Ontevredenheid

Bij ontevredenheid laat je de situatie waarin jij je bevindt afhankelijk zijn van hoe jij je voelt. Stel je wordt ontslagen, je kunt op verschillende manieren met deze situatie omgaan.

  1. Je voelde het ontslag al aankomen, bent al begonnen je spullen een paar dagen van te voren in te pakken en hebt al nieuwe plannen gemaakt.

  2. Je bent verrast door het ontslag, maar ziet dat het tijd voor je is om een andere weg in te slaan en je horizon te verbreden.

  3. Je bent verrast door het ontslag, baalt, raakt geëmotioneerd, wordt boos en maakt je zorgen om je toekomst.

Er zijn vast nog meer scenario’s te bedenken, maar in welke situatie je ook komt, zie dat je een keuze hebt in alles wat je doet. Ontevredenheid en tevredenheid zijn beide keuzes. Tevredenheid geeft richting aan een leven waarin je het leven omarmt en je elke situatie ziet als een gelegenheid om te kunnen groeien. Ontevredenheid is het leven zien als iets wat jou kan maken en breken. Je laat het afhankelijk zijn van externe factoren.

Tevredenheid geeft richting aan een leven waarin je het leven omarmt en je elke situatie ziet als een gelegenheid om te kunnen groeien.

Weer in love met het leven zijn?

Zoek tevredenheid en je geest komt in evenwicht. Een evenwichtige geest is niet beïnvloedbaar van buitenaf en altijd kalm. Wanneer je geest volledig kalm is ontstaat er van binnenuit een diep gevoel van gelukzaligheid.


Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

balans