Zuiverheid

8 januari 2024
leestijd: 4 minuten

Zuiverheid wordt in Yoga gezien als een vrije, onbelemmerde stroom aan energie. Je komt deze Niyama ook tegen onder de Sanskriet naam Saucha. Het zorgt voor een weerspiegeling van het zuivere Kosmische bewustzijn, die je gewaar wordt als het Zelf in alles aanwezig is. Vanuit de yoga bekeken is alles dan ook zuiver.

De Niyama zuiverheid, is de eerste niyama van de in totaal vijf Niyama’s die Patanjali in zijn yoga sutra’s beschrijft. Niyama’s wijzen je de weg in jouw leven en helpen je jouw leven richting te geven, richting aan een leven in zuiverheid, tevredenheid, eenvoud, zelfstudie en overgave. Ze wijzen je de weg naar een intuïtief leven, een leven vol van kracht, zonder oordeel. 

Onzuiverheid

We spreken van onzuiverheid wanneer je obstakels in je leven opwerpt vanuit je denken en je handelen. Het is op scherp staan, reageren en oordelen, de hele dag door. Zoals bladeren op het water voor een troebel oppervlakte zorgt, zo zorgt onzuiverheid in je wezen voor een vertroebeling van de werkelijkheid. Jouw klesha’s zoals angst, afkeer, gehechtheid en jouw ego spelen hier een belangrijke rol in. Zij zorgen voor onwetendheid en daarmee voor onzuiverheid.

Zet jezelf even ‘uit’.

Kun je jezelf even uitzetten, stil zijn en stoppen met oordelen? Durf te vertrouwen op wat goed voelt, wat jou aanspreekt en volg je hart. Wanneer je je hart volgt hoef je niets te doen, het leven gaat dan als vanzelf, het is zuiver. Dit vergt soms wel wat moed, want de keuze vanuit het hart lijkt niet altijd een vanzelfsprekende keuze. Probeer te begrijpen in jouw leven wat jou aanspreekt, dat is jouw pad. Of je nu voor een keuze in de supermarkt staat en moet kiezen welk stukje fruit je moet nemen of je staat voor een grotere keuze om te kiezen welke baan het beste bij jou past. Laat de keuze er een zijn vanuit het hart, bewust en zonder oordeel. Je weet dan altijd wat nodig is.

Aan de slag met zuiverheid

Niyama’s zijn richtlijnen, maar wanneer het alleen een richtlijn blijft en je niet in actie komt zal het je niet helpen. Dagelijks je lichaam verzorgen en elke dag een maaltijd doen we allemaal, maar doe je het ook bewust. In yoga gaat het er om dat je alles bewust leert doen, met aandacht. Probeer zuiverheid bewust in je leven toe te passen, binnen je body, mind en energie. Iemand die zuiver is herken je aan zijn consequent zijn in zijn gedachten, woorden en handelingen. Je doet wat je denkt, eet wanneer je honger hebt, slaapt wanneer je moe bent en praat wanneer er iets gezegd moet worden.

Zuiverheid van je fysieke lichaam

Je fysieke lichaam zuiveren betekent dat je het goed onderhoudt. Een goed onderhouden lichaam voelt krachtig, prettig en fris aan en is minder snel vatbaar voor virussen en ziekte. Je zuivert je lichaam door het elke dag goed te wassen, elk deel van je lichaam. Daarnaast is voeding ook belangrijk binnen de zuivering van je fysieke lichaam. Voeding heeft invloed op jouw energie, jouw energietrilling. Hoe zuiverder hoe hoger de energietrilling. Je wordt zo steeds gevoeliger, voelt steeds meer dingen aan. Eet wat je nodig hebt en wat goed voelt, dus eet wat je hart je ingeeft en niet wat de smaak je zegt, dan eet en drink je nooit te veel en komt het zelden voor dat je iets eet dat niet voor jou bedoelt was. Kom daarnaast in beweging, doe je asana’s en laat kriya’s jou helpen je fysieke lichaam te zuiveren.

Eet wat je nodig hebt en wat goed voelt, dus eet wat je hart je ingeeft en niet wat de smaak je zegt, dan eet en drink je nooit te veel en komt het zelden voor dat je iets eet dat niet voor jou bedoelt was.

Zuiverheid van je subtiele lichaam

Je subtiele lichaam zuiveren doe je door dhyana; concentratie en dharana; meditatie te beoefenen. Het zorgt ervoor dat jouw reactie op de continue stroom aan gedachten wordt verminderd en daarmee ook de gedachtestroom zal verminderen. Daarnaast helpt pranayama je hier om je energiebanen te reinigen, waardoor een grotere hoeveelheid aan energie het subtiele lichaam kan vullen. Je ontvangt daardoor meer kracht en kunt meer ondernemen, zonder er moe van te worden.

Zuiverheid van je causale lichaam

Je causale lichaam zuiveren doe je door samadhi; contemplatie te beoefenen. Het is komen tot diep inzicht. Het is uiteindelijk het één worden van de waarnemer en het waargenomene, zodat er alleen waarnemen overblijft.

Wil je meer bewust gaan leven? Start met Yoga!


Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

balans