Zelfstudie

8 januari 2024
leestijd: 3 minuten

De Niyama Zelfstudie is de vierde niyama van de in totaal vijf Niyama’s die Patanjali in zijn yoga sutra’s beschrijft. In het sanskriet kom je deze niyama tegen onder de naam Svadhyaya. Niyama’s wijzen je de weg in jouw leven en helpen je jouw leven richting te geven, richting aan een leven in zuiverheid, tevredenheid, eenvoud, zelfstudie en overgave. Ze wijzen je de weg naar een intuïtief leven, een leven vol van kracht, zonder oordeel. 

Zelfstudie is ontdekken wie je werkelijk bent door op onderzoek uit te gaan. Het is een diep verlangen naar de waarheid omtrent jezelf en daarmee met alles en iedereen om jou heen.

De eerste stap die je daarvoor kunt maken is het lezen van heilige geschriften en literatuur gericht op yoga en zelfrealisatie. Terwijl je je verdiept zijn er misschien onderwerpen die je raken of die vragen oproepen. Hier begint jouw werkelijke zelfstudie en kun je zien als de tweede stap binnen jouw zelfstudie. Door het onderwerp in je denken te plaatsen en je licht hierover te laten schijnen, ga je merken dat antwoorden niet meer van buitenaf komen, maar van binnenuit worden aangeboden. Je bent volledig in aandacht en bewust. Je denken wordt dan alleen nog maar in beslag genomen door dit ene onderwerp en langzaam kom je in meditatie. Je handelt dan alleen nog maar zuiver en van binnenuit.

‘Bij het mediteren leren we dat wat we niets nodig hebben, los te laten. Alleen het onderwerp van onze meditatie houden we in ons bewustzijn. Raken we daar eenmaal bedreven in, dan gaan we datzelfde doen in ons dagelijks leven: gedachten waar we niets aan hebben laten we varen. Op deze wijze kan onze meditatie beoefening ons tot hulp zijn in ons dagelijks leven; en omgekeerd, wanneer wij in ons dagelijks leven alleen gehoor geven aan ‘gezonde’, heilzame gedachten, zal dat onze meditatie beoefening ten goede komen. Wie meester wordt van zijn of haar gedachten en denkt wat hij of zij wil denken, die mag zich Verlichte noemen.’

Uit: Geen ZELF, Geen ANDER

Zelfstudie is ontdekken wie je werkelijk bent door op onderzoek uit te gaan. Het is een diep verlangen naar de waarheid omtrent jezelf en daarmee met alles en iedereen om jou heen.

Je kunt dit elke dag oefenen.

Neem nooit iets aan, wat je leest, hoort, ziet, maar laat het je inspireren en ga zelf op onderzoek uit om tot zelfinzicht te komen. Dit is ware yoga en de weg naar zelfrealisatie. Zo zou alles in het leven moeten gaan. Laat je niet iets wijs maken, voordat je het zelf als onderwerp in je denken hebt geplaatst en je licht hierover hebt laten schijnen. Vaste denkpatronen, reacties, oordelen en vooroordelen krijgen zo geen ruimte. Je gaat je hierdoor vrijer door het leven bewegen, omdat je bezig bent met jezelf te ontwikkelen lees ont – wikkelen, je haalt de wikkel weg. Je laat alles wat je hebt geleerd of bedacht varen en komt tot een nieuw inzicht, die ene waarheid, je Zelf.

Dit is wat je op Being a yogi kunt doen, zelfstudie! Je kunt je verdiepen in de theorie op de website en je kunt je praktijk oefenen in de bijbehorende Being a yogi app.


Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

balans