Eenvoud

8 januari 2024
leestijd: 3 minuten

De Niyama eenvoud, ook wel Tapas genoemd in het Sanskriet, is de derde niyama van de in totaal vijf Niyama’s die Patanjali in zijn yoga sutra’s beschrijft. Niyama’s wijzen je de weg in jouw leven en helpen je jouw leven richting te geven, richting aan een leven in zuiverheid, tevredenheid, eenvoud, zelfstudie en overgave. Ze wijzen je de weg naar een intuïtief leven, een leven vol van kracht, zonder oordeel. 

Het leven in zijn puurste vorm vanuit de yoga bekeken is vol van eenvoud. Het stroomt, zonder belemmeringen, geen moeilijk gedoe of onduidelijkheden. De eenvoud zoeken brengt je naar deze pure vorm van bestaan. Een ongecompliceerd leven of er nu veel of weinig gebeurd, het is vol van eenvoud. Iets wat niet gecompliceerd is wordt door iedereen verstaan en begrepen. Geen ingewikkelde formules, geen dure woorden, geen intellectueel gechat.

Eenvoud brengt je naar de essentie van dingen. De essentie kun je zien als datgene wat overblijft wanneer je al je reacties, oordelen, gedachten, vaste denkpatronen, subtiele neigingen kunt opheffen. Stel je komt iemand tegen, wat gebeurt er eigenlijk in jouw systeem? Voordat je ook maar iets van iemand vindt, weet het bewustzijn alles. Maar laten we er vanuit gaan dat je niet bewust bent op het moment dat je deze persoon tegenkomt. Zodra er geen volledig bewustzijn is, laat je je leiden door je gedachten en zintuigelijke waarnemingen. Je zintuigen staan op scherp, je ziet iets, je herkent iets, wat voortkomt uit je herinnering, deze herinnering geeft een lichamelijke sensatie, waar je op reageert met een like of dislike. De persoon die je bent tegengekomen, is ten prooi gevallen aan jouw herinneringen, reacties en oordelen. Onmogelijk nu nog om de essentie van de ontmoeting te kunnen vangen.

Het leven in zijn puurste vorm vanuit de yoga bekeken is vol van eenvoud. Het stroomt, zonder belemmeringen, geen moeilijk gedoe of onduidelijkheden.

Hoe kan eenvoud je naar de essentie brengen?

Stel je gaat een wandeling maken in het bos. De eenvoud zit ‘m in de wandeling zelf. Daar vindt je de essentie, de stilte. Je wandelt en gaat helemaal op in de wandeling. Zo is het met alles wat je doet. Wanneer je er helemaal in op gaat en er alleen maar wandelen overblijft in het geval van de boswandeling, dan is er verder niets meer. Je weet dan wat er nodig is op elk moment.

Wilskracht & discipline helpen je eenvoud te vinden.

Een beetje hulp heb je soms wel nodig, want waar je ook komt er is zoveel waar je met je aandacht naartoe getrokken wordt. Wilskracht en discipline zijn dan nodig om datgene te doen wat jij je hebt voorgenomen, wat dat ook is in je leven. Je kunt je wilskracht beoefenen door iets te doen wat buiten je comfort zone ligt. Je hoeft echt niet meteen te gaan bungeejumpen, maar neem je zelf voor iets voor een langere periode te gaan doen. Bijvoorbeeld te vasten, mediteren, of een koude douche te nemen. Ontwikkel dan je discipline door je ergens van te onthouden wat er ingesleten is, zoals gewoonten, vaste denkpatronen, subtiele neigingen. Je kunt dit met alles in je leven doen. Zo komt eenvoud terug in je leven en ga je de essentie van alles en iedereen zien.

Aan de slag met de Niyama Eenvoud?
Zelfrealisatie cursussen
Leef bewust!

De cursussen zelfrealisatie helpen je onthechten, je ware zelf te ontdekken en je eigen pad in je leven te vinden.

Lees meer over zelfrealisatie cursussen

Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

balans