Niyama

27 mei 2024
leestijd: 2 minuten

Geef richting aan je leven

Niyama’s gaan over richting geven aan jouw leven en daarmee ook aan jouw yogabeoefening. Stel je voor dat je een berg gaat beklimmen met verschillende paden, de één begaanbaar, de ander bijna niet begaanbaar, dichtbegroeide bossen en steile vlakten. Wanneer je de weg niet weet, heb je kans dat je verdwaald op de berg, in rondjes blijft lopen en uiteindelijk de top niet bereikt, omdat je de top gewoon niet kunt vinden.

In de yoga traditie geven Niyama’s richting aan jouw leven naar zelfrealisatie.  Het is de tweede stap binnen het 8 voudige yogapad, rond de periode 500 BCE opgeschreven door Pantanjali. De Niyamas worden vaak samen met de Yamas, weergegeven. Yamas kun je zien als weigeringen, dingen die je beter wel of niet kunt doen in je leven.

Een gids is handig en in sommige gevallen ook noodzakelijk, omdat je anders misschien paden gaat bewandelen die niet voor jou bedoeld zijn. Zie de Niyama’s als een gids. Zij wijzen je de weg in jouw leven naar de top en helpen je jouw leven richting te geven. Richting aan zuiverheid, tevredenheid, eenvoud, zelfstudie en overgave. Ze wijzen je de weg naar een intuïtief leven, een leven vol van kracht, zonder oordeel. 

Er zijn 5 Niyama’s
 • Saucha – zuiverheid

  geeft richting aan een zuiver leven.

 • Santosha – tevredenheid

  geeft richting aan een tevreden leven

 • Tapas – eenvoud

  geeft richting aan een leven in eenvoud

 • Svadhyaya – zelfstudie

  geeft richting aan zelfrealisatie

 • Ishvara Pranidhana – Overgave

  geeft richting aan een leven in overgave

Kom in aktie en laat de niyama’s jou leiden naar een zinvol gelukkig bestaan.

Wil je graag zelf aan de slag met Niyama's?

Zelfrealisatie cursus 2
Reinig je lichaam

Met deze cursus leer je jouw basis weer op orde te brengen op fysiek, emotioneel en energetisch vlak. Je leert Niyama's toe te passen, je lichaam te reinigen met kriya's, je ontdekt wat prana is en beoefent nieuwe asana's.

Meer informatie over de zelfrealisatie cursussen

Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

balans