Voorhoofd Chakra

22 mei 2022
leestijd: 3 minuten

Het Voorhoofd Chakra, ook wel derde oog of Ajna Chakra genoemd, kun je fysiek tussen beide wenkbrauwen gewaar worden. Het wordt visueel voorgesteld als een soort draaikolk met daarin 96 spaken, waar de ruimtes tussen de spaken op bloembladen lijken. De kleur die wordt geassocieerd met dit chakra is indigo. Het chakra wordt geassocieerd met de hindoeïstische god Ardhanarishvara en godin Hakini Shakti en kan onder andere geactiveerd worden met het mantra ‘Aum’

Binnen schilderijen van Jezus en andere heiligen zie je vaak een aureool getekend rondom het hoofd. Dit staat symbool voor een volledig ontwaakt Ajna Chakra. In het Boeddhisme noemt men deze mensen Bodhisattva’s

Het Chakra kan uitzetten, samentrekken, of in balans zijn, dit is onderhevig aan overmaat aan Shiva en Shakti energie. Zolang er nog dualiteit in jou aanwezig is, zal het chakra afwisselend samentrekken of uitzetten. Je kunt deze activiteit gewaar worden zowel binnen je fysieke lichaam , je subtiele lichaam en je causale lichaam.

Het Ajna Chakra en je fysieke lichaam

Als er een overmaat aan shiva aanwezig is in het Ajna Chakra, dan bevindt het chakra zich in een Tamas toestand en trekt samen, je wordt dan naar je schedel getrokken. Bevindt het chakra zich in een overmaat aan Shakti, dan is er sprake van Rajas en word je aandacht in dit centrum naar de hypofyse getrokken, je chakra zet nu uit. Als er balans is in het chakra, dan is er sprake van een overmaat aan Satva. Je aandacht zal  nu getrokken worden naar de kleine hersenen

Je fysieke uitdaging in dit chakra is je gedachten te observeren en er niet meer in mee te gaan. Met concentratie en meditatie zorg je voor verstilling, wat uiteindelijk leidt tot unmani, niet denken.

Het Ajna Chakra en je subtiel & causaal lichaam

Ben je bewust van je subtiele lichaam en is er sprake van een overmaat aan Tamas, dan word je in je Ajna Chakra de gedachtevorming gewaar. Is er sprake van een overmaat aan Rajas, dan wordt het chakra zo geactiveerd, waarmee astrale projectie mogelijk wordt, je voorstellingsvermogen groeit. Het chakra in balans zorgt voor intuïtie en telepathie. Het brengt je naar een vredig, liefdevol gevoel, van het denken naar het hart.

Het yogapad en AjnaChakra

Het Ajna Chakra bevindt zich binnen jouw Vijnanamaya Kosha en Anandamaya Kosha. Het is de plek waar je bewust wordt van het groter geheel en dat dit alles omvattend is. Je kunt hier volledig loskomen van de dualiteit. Je maakt de stap vanuit je denken naar intuïtie, naar aanvoelen.

Beoefening van Dharana, Dhyana en Mudra’s geven je hier houvast en helpen je het chakra te laten ontwaken. Daarnaast zorgt Samadhi hier dat je bewustzijn steeds ruimer wordt.

Asana en jouw Ajna Chakra

Alle asana’s stimuleren verschillende hormoonklieren en daarmee verschillende corresponderende organen en wervels. De hormoonklier die in verbinding staat met je Ajna chakra is de hypofyse. Deze klier controleert de werking van verschillende andere klieren in je lichaam.

Je zou met alle asana’s je Ajna chakra kunnen stimuleren, zodra het beoefenen van de asana’s in een diepe concentratie en meditatie gebeuren. Je laat je fysieke wil los. Je komt in volledige stilte, stilte van beweging, stilte van reactie, stilte van gedachten. De padmasana en de sukhasana zijn houdingen die beiden worden gebruikt tijdens je meditatie en dus van invloed zijn op je Ajna Chakra.

Yoga is een geïntegreerd systeem, dus belangrijk om de asana’s ook als onderdeel daarvan te zien. Het zorgt samen met alle andere yogabeoefening voor een geïntegreerd geheel.

Sukhasana
de meditatie houding

Leer de Sukhasana

Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

energie