Ether Chakra

22 mei 2022
leestijd: 4 minuten

Het Keel Chakra, ook wel Vishudhi Chakra genoemd, bevindt zich in je subtiele lichaam en kun je fysiek ter hoogte van de basis van je wervelkolom bij je nekwervels gewaar worden en aan de binnenkant van je lichaam ter hoogte van je schildklier. Het wordt visueel voorgesteld als een soort draaikolk met daarin 16 spaken, waar de ruimtes tussen de spaken op bloembladen lijken.  De kleur die wordt geassocieerd met dit chakra is blauw. Het chakra wordt geassocieerd met de hindoeïstische God Saraswati en kan onder andere geactiveerd worden met het mantra ‘Ham’.

Het Vishuddhi chakra is het chakra dat zich verbindt met alle ether elementen binnen jouw wezen, van grof naar subtiel. De prana die je hier vindt is Vyana Prana, deze zorgt ervoor dat er ruimte wordt gemaakt in het lichaam om te kunnen functioneren. Het Chakra kan uitzetten, samentrekken, of in balans zijn, dit is onderhevig aan een ophoping of doorstroming van Shiva en Shakti energie. Zolang er dualiteit in jou aanwezig is, zal het chakra afwisselend samentrekken of uitzetten. Je kunt deze activiteit gewaar worden zowel binnen je fysieke lichaam als binnen je subtiele lichaam.

Het Vishuddhi Chakra en je fysieke lichaam

Als er een ophoping van Shiva aanwezig is in het Vishuddhi Chakra, dan bevindt het chakra zich in een Tamas toestand en trekt samen, je wordt dan naar je nekwervels getrokken. Bevindt het chakra zich in een ophoping van Shakti, dan is er sprake van Rajas en word je aandacht in dit centrum naar de schildklier getrokken, je chakra zet nu uit. Als er balans is in het chakra, dan is er sprake van Satva. Je aandacht zal  nu getrokken worden naar je luchtpijp.

Je fysieke uitdaging in dit chakra is harmonie te creëren. Harmonie binnen elke zintuigelijke activiteit, zoals uitscheiding, seksualiteit, bewegen, voelen, spraak. De ether staat voor ruimte, dus meer ruimte, betekent meer harmonie. Er ontstaat dan als vanzelf meer harmonie binnen al jouw chakra’s.

Het Vishuddhi Chakra en je subtiele lichaam

Ben je bewust van je subtiele lichaam en is er sprake van een overmaat aan Tamas, dan word je het subtiele ether element gewaar. Is er sprake van een overmaat aan Rajas, dan wordt het chakra zo geactiveerd, waarmee Vhyana prana ervoor zorgt dat spraak mogelijk wordt. Het chakra in balans zorgt binnen je subtiele lichaam voor een helder vermogen om te kunnen horen. Het subtiele resultaat hiervan is het horen van Nada, jouw innerlijk geluid.

Het yogapad en Vishuddhi Chakra

Het Vishuddhi Chakra bevindt zich binnen jouw Anamaya Kosha en jouw Vijnanamaya Kosha. Het is de plek waar je ego bewustzijn oplost en waar je een groter onderscheidingsvermogen krijgt tussen materie en bewustzijn, dan komt Rudra granthi los. Dit kun je zien als een soort van knoop, waar een ophoping van indrukken samenkomen. Je spirituele ontwikkeling wordt hier sterker. Je herkent mensen met een open Vishuddhi Chakra aan hun intuïtieve vermogens en het gemak waarmee ze het leven laten stromen.

Beoefening van Yama’s , Niyama’s, Asana’s , Kriya’s, Pranayama’s, Pratyahara, Concentratie, Meditatie, Mudra’s  geven je hier houvast en helpen je het bewustzijn te verruimen.

Asana en jouw Vishuddi Chakra

Alle asana’s stimuleren verschillende hormoonklieren en daarmee verschillende corresponderende organen en wervels. De hormoonklier die in verbinding staat met je vishuddhi chakra is de schildklier. Deze klier heeft een belangrijke taak binnen de stofwisseling. Het regelt hoe jouw lichaam energie haalt uit het voedsel dat je eet.

Je kunt o.a. met de Salamba Sarvangasana je Vishuddhi Chakra stimuleren. Yoga is een geïntegreerd systeem, dus belangrijk om de asana’s ook als onderdeel daarvan te zien. Het zorgt samen met alle andere yogabeoefening voor een geïntegreerd geheel.

Salamba Sarvangasana
de kaars

Salamba Sarvangasana is een asana die zorgt voor harmonie en geluk in jouw wezen. Door het regelmatig beoefenen van deze houding ontstaat er nieuwe kracht en vitaliteit.

Doe mee met de Salamba Sarvangasana

Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

energie