Lucht Chakra

22 mei 2022
leestijd: 4 minuten

Het Hart Chakra, bevindt zich in je subtiele lichaam en kun je fysiek ter hoogte van de basis van je wervelkolom, bij je bovenrugwervels gewaar worden en aan de voorkant van het lichaam tussen beide borsten. In het sanskriet noemt men het Anahata Chakra. Het wordt visueel voorgesteld als een soort draaikolk met daarin 12 spaken, waar de ruimtes tussen de spaken op bloembladen lijken. De kleur die wordt geassocieerd met dit chakra is groen. Het chakra wordt geassocieerd met de hindoeïstische God Ishana Rudra Shiva en kan onder andere geactiveerd worden met het mantra ‘Yam.

Het Anahata chakra is het chakra dat zich verbindt met alle lucht elementen binnen jouw wezen, van grof naar subtiel. De prana die je hier vindt is Udana Prana, deze zorgt ervoor dat je rechtop kunt blijven lopen. Het Chakra kan uitzetten, samentrekken, of in balans zijn, dit is onderhevig aan een ophoping of doorstroming van Shiva en Shakti energie. Zolang er dualiteit in jou aanwezig is, zal het chakra afwisselend samentrekken of uitzetten. Je kunt deze activiteit gewaar worden zowel binnen je fysieke lichaam als binnen je subtiele lichaam.

Het Anahata Chakra en je fysieke lichaam

Als er een ophoping van Shiva aanwezig is in het Anahata Chakra, dan bevindt het chakra zich in een Tamas toestand en trekt samen, je wordt dan naar je bovenrugwervels getrokken. Bevindt het chakra zich in een ophoping van Shakti, dan is er sprake van Rajas en word je aandacht in dit centrum naar de thymusklier getrokken, je chakra zet nu uit. Als er balans is in het chakra, dan is er sprake van een Satva. Je aandacht zal  nu getrokken worden naar je hart.

Je fysieke uitdaging in dit chakra is je roeping ontdekken en hier ook trouw aan blijven. Tegenwoordig is alle aandacht kort en alle informatie gaat snel. Er is te weinig tijd om alles te doen en te zien, dus we nemen van alles een beetje. Neem de tijd om te voelen wat echt bij jou past, wat goed voelt. Ga daarvoor en probeer trouw te blijven aan datgene wat goed voelt, wat voor jou in dit leven is weggelegd. Je dienstbaar opstellen helpt hierbinnen. Je inzetten voor iets of iemand, zonder daar iets voor terug te willen ontvangen.

Het Anahata Chakra en je subtiele lichaam

Ben je bewust van je subtiele lichaam en is er sprake van een overmaat aan Tamas, dan word je het subtiele lucht element gewaar. Is er sprake van een overmaat aan Rajas, dan wordt het chakra zo geactiveerd, waarmee udana prana ervoor zorgt dat voelen in je lichaam mogelijk wordt. Het chakra in balans zorgt binnen je subtiele lichaam voor een helder vermogen om te kunnen voelen. Het subtiele resultaat hiervan is zachtheid en genegenheid die je begint uit te stralen.

Het yogapad en Anahata Chakra

Het Anahata Chakra bevindt zich binnen jouw Manomaya Kosha en Vijnanamaya Kosha. Het is de plek waar je loskomt van je lagere begeerten. Je reageert steeds minder op zintuigelijke gewaarwordingen. Het wordt stiller in jou, je reageert niet meer op alle gedachtenpatronen en emoties. Eenmaal los van de emotionele begeerte, dan komt de Vishnu granthi los. Dit kun je zien als een soort van knoop, waar een ophoping van indrukken samenkomen. Je spirituele ontwikkeling wordt hier sterker.

Asana’s en jouw Anahata Chakra

Alle asana’s stimuleren verschillende hormoonklieren en daarmee verschillende corresponderende organen en wervels. De hormoonklier die in verbinding staat met je anahata chakra is de thymusklier. Deze klier heeft een belangrijke taak binnen je afweersysteem.  

Je kunt o.a. met de Ustrasana jouw Anahata Chakra stimuleren

Ustrasana is een asana die ervoor zorgt dat je gehele wervelkolom soepel blijft. Daarnaast worden je schouders en bovenrug gestimuleerd.

Ustrasana
de Kameel

Ontdek de Ustrasana

Yoga is een geïntegreerd systeem, dus belangrijk om de asana’s ook als onderdeel daarvan te zien. Het zorgt samen met alle andere yogabeoefening voor een geïntegreerd geheel.


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

energie