Vuur Chakra

22 mei 2022
leestijd: 4 minuten

Het Vuur Chakra, bevindt zich in je subtiele lichaam en kun je fysiek ter hoogte van de basis van je wervelkolom, bij je middenrif gewaar worden en aan de voorkant van het lichaam ter hoogte van je navel. In het sanskriet noemt men het Manipura Chakra. Het wordt visueel voorgesteld als een soort draaikolk met daarin 10 spaken, waar de ruimtes tussen de spaken op bloembladen lijken. De kleur die wordt geassocieerd met dit chakra is geel. Het chakra wordt geassocieerd met de hindoeïstische God Maha Rudra en kan onder andere geactiveerd worden met het mantra ‘Ram. Het is het chakra waar alle nadi’s binnen jouw wezen samenkomen.

Het Manipura chakra is het chakra dat zich verbindt met alle vuur elementen binnen jouw wezen, van grof naar subtiel. De prana die je hier vindt is generieke prana en zorgt in actie voor beweging en voor de centrale verwarming in je lichaam. Het Chakra kan uitzetten, samentrekken, of in balans zijn, dit is onderhevig aan een ophoping of doorstroming van Shiva of Shakti energie. Zolang er dualiteit in jou aanwezig is, zal het chakra afwisselend samentrekken of uitzetten. Je kunt deze activiteit gewaar worden zowel binnen je fysiek lichaam als binnen je subtiel lichaam.

Het Manipura Chakra en je fysieke lichaam

Als er een ophoping van shiva aanwezig is in het Manipura Chakra, dan bevindt het chakra zich in een tamas toestand en trekt samen je wordt dan naar je wervels achter je maag getrokken. Bevindt het chakra zich in een ophoping van Shakti, dan is er sprake van Rajas en word je aandacht in dit centrum naar je alvleesklier getrokken. Je chakra zet nu uit. Als er balans is in het chakra, dan is er sprake van Satva. Je aandacht zal  nu getrokken worden naar je maag.

Je bent in dit chakra gericht op actie, dingen doen. Je fysieke uitdaging ligt hier in het aangaan van je ambitie en wil. Wat je ook wil worden in dit leven de beste grafische ontwerper, surfer, politicus, daarvoor moet je wel in actie komen. Als je er alleen maar over blijft dromen en nadenken hoe dit te bereiken, dan gaat het niet gebeuren. Je moet jezelf in actie brengen om je ambitie waar te kunnen maken. Doelgerichtheid helpt je hier om datgene te doen wat je voor ogen hebt, wat nodig is om te doen.

Het Manipura Chakra en je subtiele lichaam

Ben je met je aandacht meer bewust van je subtiele lichaam en is er sprake van een overmaat aan Tamas, dan word je het subtiele vuur element gewaar. Is er sprake van een overmaat aan Rajas, dan wordt het chakra zo geactiveerd, waarmee generieke prana ervoor zorgt dat er beweging in je lichaam kan optreden. Het chakra in balans zorgt binnen je subtiele lichaam voor een helder gezichtsvermogen.

Het Yogapad en Manipura Chakra

Het Manipura Chakra bevindt zich zowel binnen jouw Pranamaya Kosha en Manomaya Kosha. Het is de plek waar je bewust kunt worden van een subtielere krachtige beweging binnen jouw wezen. Je ervaart dat je gedachten de energie aansturen en dat je gedachten en vooral de reacties op jouw gedachten bepalend zijn voor hoe jij je voelt. Je bent hier doelgericht en gefocust of zonder focus en reageert op alle gedachten die langskomen. Beoefening van yama’s , niyama’s ,pranayama en concentratie geven je hier houvast.

Asana’s en jouw Manipura Chakra

Alle asana’s stimuleren verschillende hormoonklieren en daarmee verschillende corresponderende organen en wervels. De hormoonklier die in verbinding staat met je Manipura chakra is de alvleesklier. Deze klier zorgt voor een juiste bloedsuikerspiegel.

Je kunt o.a. met de Paripurna Navasana jouw manipura chakra stimuleren.

Deze houding zorgt ervoor dat maagklachten kunnen verdwijnen en geeft verlichting bij een gezwollen gevoel in de buik.

Paripurna Navasana
de boot

Doe mee met de houding

Yoga is een geïntegreerd systeem, dus belangrijk om de asana’s ook als onderdeel daarvan te zien. Het zorgt samen met alle andere yogabeoefening voor een geïntegreerd geheel.


Lees een gerelateerd artikel


Bekijk inzicht


Zoek met onderwerp

energie